Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Франсоа Карийон Пулини Монтраше / Francois Carillon Puligny Montrachet

  • SKU: 8109270032
  • Регион: Бургундия
  • Държава: Франция
  • Сорт: 100 % Шардоне
  • Размер на бутилката: 750
  • Процент Алкохол: 13%
  • Реколта: 2021
239.00 BGN 239.0000 BGN InStock

Интересно

Свидетел на тази многовековната история е логото на Франсоа Карийон, в което присъства годината 1611, намерена гравирана върху камък в една от двете изби на сегашното имение. Логото също носи символа на прецизност, съществена добродетел на философията на областта.

ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ: Франсоа Карийон Пулини Монтраше е бургундско бяло вино, произведено от 100% Шардоне. Виното разкрива бели цветя на нос, водещи до прекрасно солено, минерално, текстурирано небце, което има както интензивен, изразителен плод, така и супер фина, детайлна структура.


ИЗБА: Имението Франсоа Карийон, въпреки че е основано наскоро, може да проследи своето потекло доста назад в годините, чак до 16-ти век, като самият Франсоа е шестнадесето поколение фермери. Винарната е направена от Луи Карийон, който е бащата на Франсоа. Луи вече се е пенсионирал. Франсоа започва да работи с баща си и брат си Жак през 1988 г. Очарован от самото начало от лозята и околната среда, лозето се превръща в основен фокус на Франсоа и остава от първостепенно значение днес. Франсоа и брат му поемат семейния бизнес след пенсионирането на баща им. През 2010 г. те решават приятелски да разделят имотите и така е създадена винарна Франсоа Карийон.


ЛОЗЯ: Лозята днес са повече от 16 хектара, 90% от които са засадени с Шардоне, а останалата част се поделя между Пино Ноар и Алиготе. Винарна Франсоа Карийон произвежда 18 реколти, разпръснати в селата Пулини Монтраше, Шазан-Монтраше и Сент Ублин. Сред апелациите има 9 премиер кру (2 Сент Ублин, 3 Шазан-Монтраше и 4 Пулини Монтраше).


ВИНИФИКАЦИЯ: Винификацията на бяло и червено грозде се извършва в имението в съответствие с бургундските и семейни традиции. След извършване на контролирано пресоване на гроздето, мъстта се изцежда няколко часа преди да се утаи. След това те се поставят директно в дъбови бъчви, където ще се проведе алкохолна и ябълчно-лактична ферментация. Продължителността може да варира значително в зависимост от реколтата. Вината отлежават в бъчви и върху техните утайки най-малко 12 месеца, преди да последва второ отлежаване за около 6 месеца, за да се хомогенизират и да се усъвършенства отлежаването. Бутилирането се извършва след подготовка на вината за този процес. След това бутилките се съхраняват на хладно и сухо място за известно време, с цел виното да се стабилизира, преди да бъдат етикетирани и изпратени по света.

Подобни продукти