Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Питър Диполи Югум Мерло Каберне Совиньон / Peter Dipoli Iugum Merlot- Cabernet Sauvignon DOC

  • SKU: 8141220032
  • Регион: Алто Адидже
  • Държава: Италия
  • Сорт: 70 % Мерло, 30 % Каберне Совиньон
  • Реколта: 2018
  • Размер на бутилката: 750
  • Процент Алкохол: 14.5%
94.00 BGN 94.0000 BGN InStock

Интересно

„Iugum“ е латинското наименование на дървен ярем, който свързва два вола, докато работят на лозето. Терминът също е израз, използван в древни текстове за носеща конструкция на лозата.

ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ:

Виното е с рубиненочервен цвят и плътно тяло. Свежият, сложен вкус на виното разкрива изразителни нотки на къпина, касис и слива на фона на фини нюанси на подправки, мед, женско биле и дим.


ИЗБА:

Винарната Peter Dipoli е основана през 1987 г. със закупуването от семейството на малък имот от 1,2 ha в местността Penon, в община Cortaccia. След пълното преустройство на лозята със сорта Совиньон блан, през 1990 г. се осъществява първото производство от 1637 бутилки Voglar.

Питър Диполи представлява един от най-чистите таланти в света на виното, пионер в Алто Адидже, който произвежда вина на ниво отвъд това, което някой е смятал за възможно в този планински регион. След много шпроучвания Питър установява, че стръмните склонове с голяма надморска височина близо до Болцано са идеални за производство на сложни бели и червени вина. На тази надморска височина совиньонът би могъл да се наслади на по-дълъг вегетационен период, достигайки голяма зрялост, като същевременно запазва киселиносста, която би му позволила да отлежава в бутилка. Опитайте от виното плод на уникалното майсторство на един от големите таланти на Северна Италия, тайна, до голяма степен пазена в границите на Италия досега.

ЛОЗЯ:

70% мерло и 30% каберне совиньон. Време за прибиране на реколтата средата/края на септември за Мерло. Средата на октомври за каберне совиньон. 1,1 хектара терасовиден хълм с глинеста и варовикова почва над Маргрейд на надморска височина от около 300 м с ориентация изток-югоизток. Балансираният, мек климат и глинестата структура на почвата са перфектни за тези сортове грозде. Целта е страхотно червено вино с потенциал за стареене.

Тези два сорта отгледани на тези земи могат да останат по-дълго време на лозата, което осигурява оптимална зрялост на плодовете. По този начин се избягват неприятните растителни аромати. След две години в барици и още две в бутилка, Iugum е готов да излезе на пазара. Целта на Питър е да направи достойно, сложно, червено вино от Алто Адидже, което едновременно отразява неговия тероар. Подобно на Voglar, Iugum пожъна голям успех в това отношение. Това е каберне, идващо от район с хладен климат, което показва както страхотен баланс, така и класа и отлична пивкост. Може да се пие и докато е младо вино, но има голям потенциал и да отлежава. Опитайте от виното плод на уникалното майсторство на един от големите таланти на Северна Италия, тайна, до голяма степен пазена в границите на Италия досега.

 

ВИНИФИКАЦИЯ:

Сортовете грозде се винифицират отделно. Гроздето се отделя внимателно от дръжките и ферментира в отворени 40 hl ферментационни съдове. След това Каберне Совиньон отлежава в нови барици, Мерло в нови и двугодишни барици. Дванадесет месеца след прибиране на реколтата вината се комбинират и след осем месеца съхранение в бетонни съдове се бутилират като Iugum. След още 36 месеца отлежаване в бутилка виното излиза на пазара за продажба. Произвеждат се около 6500 бутилки от всяка реколта.


ПОДХОДЯЩИ ХРАНИ:

Говеждо месо, агнешко, паста, дивеч 

Храни

Добре се съчетава с:

Агнешко Дивечово

Подобни продукти