Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Санта Круз

  • Санта КрузВиненият регион Санта Круз, разположен на северния край на залива Монтерей, на около 32 мили (51 километра) южно от Сан Хосе и на 75 мили (120 километра) южно от Сан Франциско може да се похвали с повече от 70 винарски изби, произвеждащи вина от най-различни сортове, благодарение на минералните си почви. Регионът е един от първите, получили AVA статут, и е най-известен с вината си от Пино Ноар, Шардоне и Каберне Совиньон. Изобилства от микроклимати, богати на топли слънчеви дни и мъгливи нощи. Санта Круз е седалище на окръг Санта Круз, Калифорния и най-големият град там. От 2018 г. Бюрото за преброяване на САЩ оценява населението му на 64 725 души.

Според винени експерти пресеченият район на практика от самосебе си добавя характер на вината там. На често мъгливите склонове гроздето узрява бавно. Морският въздух охлажда лозите през нощта, като запазва киселинността непокътната. Ароматите узряват в гроздето, преди нивата на захарта да са станали прекалено високи, което в крайна сметка позволява поддържане на по-ниски нива на алкохол. Крайният продукт е свеж, жив и много интригуващ. Тук планинските почви често са рехави и каменисти, което е благоприятно за полученото вино.  Ако лозите се борят с лоша почва, произвеждат по-малко като количество, но по-добро като качество грозде с по-концентрирани аромати.

Индивидуалните и специфични за областта микроклимати са важна част от тероара тук. Лозята, засадени на западните склонове, усещат охлаждащия ефект на силните ветрове от Тихия океан. Докато във вътрешността на страната, лозята, засадени на източните склонове, до известна степен биват предпазени от океана и затова са много по-топли.

Историята на региона започва със засаждането на трудните лозя в Санта Круз от прохождащите тогава винопроизводители през 80-те години на XX-ти век, начело с Osea Perrone (производителите на емблематичното Monte Bello на Ridge Vineyards). След 1940 г., когато регионът е свидетел на множество забрани, малко по малко започва да се възстановява, а малко по-късно през 1981 г. получава и статута AVA. Днес шепа от най-добрите производители правят премиум вина в тази апелация, която представлява американска лозарска зона, ориентирана към планинската верига Санта Круз. Тя включва три окръга в Калифорния: Санта Клара, Санта Круз и Сан Матео. С получаването на AVA статут, Санта Круз е първата апелация, удостоена с заради голямата си надморска височина. Влияейки се от нея, тя до голяма степен е зависима и от линията на мъглата по крайбрежието, която се простира до 800 фута (240 м) в източната част (от страната на залива на Сан Франциско) и на 400 фута (120 м) на запад (страна от залива Монтерей) и обхваща най-високите била на надморска височина над 3000 м. Планинският терен, Тихият океан и близкият залив на Сан Франциско оказват голямо влияние върху апелацията, създавайки безброй микроклимати в района. От голямо значение са и  надморската височина, влиянието на мъглите, изложеността на слънцето, типа почва и други за създаването на качествени вина.

Има над 200 малки лозови насаждения, общо около 1500 декара от винени сортове грозде, разделени равномерно между Пино ноар, Каберне Совиньон, Шардоне и други сортове (най-вече Мерло и Зинфандел). Лозята и винарните в региона активно подкрепят устойчиви практики, включително покривни култури, контрол над ерозията, управление на балдахините, слънчева енергия, биодизел и други. Няколко от лозята се отглеждат по органичен начин - понастоящем четири са сертифицирани органични от CCOF и други са в процес на сертифициране.

Някои от най-старите изби в Калифорния се намират точно в този регион. Две от тях участват в Състезанието с вина в Париж през 1976 г. Винарна David Bruce участва със своето Шардоне от 1973 г., нареждайки се на 10-то място при белите вина, а Ridge Vineyards със своето Monte Bello Каберне Совиньон от 1971 г. заема 5-то място в класацията на червените вина.