Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Драй Крийк

  • Долината Драй КрийкДолината Драй Крийк AVA е американска лозарска зона в окръг Сонома, Калифорния, разположена северозападно от град Хелдсбург. Долината се формира от притокa на руската река и е с дължина 25,7 км и ширина 3,2 км. Апелацията благоприятства от близостта на езерото Сонома за напояване на сравнително доста сухата почва на региона.

В началото на 20-ти век, долината Драй Крийк е един от най-известните производители на вина от Зинфандел в Калифорния. С корени във винопроизводството, стари повече от 140 години, историята на долината Драй Крийк в отглеждането на вино е сред най-дългите в Калифорния. През времената на забрани голяма част от долината е била засята със сливи и круши, а плодовете им са обработвани от производителите на Sunsweet в Хелдстбург. От възраждането на производството на грозде през 70-те години на миналия век, Каберне Совиньон и Зинфандел са се превърнали в най-засажданите сортове, а долината Драй Крийк AVA става един от водещите производители на вино от Зинфандел. При белите сортове Совиньон Блан е най-важният, от който се произвежда важна част от вината. Днес това е не само една от най-горещите калифорнийски туристически дестинации, но и натурален район с множество семейни лозя и винарни, известни със своите „Зинфандели“.

Над 70 винарски изби се намират на територията на долината, а други 160 произвеждат вина, носещи статута AVA.

Климатът на долината Драй Крийк е повлиян от Тихия океан на запад и от залива на Сан Франциско на юг, въпреки че до някаква степен това влияние е ограничено от околните планини. Топлите дни, предпазвани от прохладните крайбрежни близове от планините, са смекчени от следобедните южни топли ветрове, които донасят известната мъгла в долината на Сонома. През нощта студеният въздух преминава през планините в лозята, като значително понижава температурата. Тези температурни амплитуди отдавна се считат за благоприятни за винопроизводителите, тъй като забавят процеса на узряване и гарантират, че гроздето развива балнсирана киселинност.

Докато повечето микроклимати в долината варират според отдалечеността си от реката, има и разновидности между по-хладната южна част на долината и по-топлата северна. По същия начин лозята от източната страна на реката се възползват от излагането им на следобедното слънце, правейки по-зрели и структурирани вина, отколкото тези от западната й страна.

Подобно на климата, почвите на Dry Creek са разнообразни и сложни, със значителни различия между тероара по склоновете и този в долината. Скалистите, чакълести почви, богати на желязо, се простират по хълмовете, осигурявайки зона на свободно оттичане към лозята. Тези сухи почви са много подходящи за устойчивия на гниене сорт Зинфандел, тъй като той е способен да пусне корените си дълбоко в подпочвения пласт, където няма заплаха от болести, в търсене на вода. На дъното на долината, алувиалните почви също се оттичат свободно, но са по-плодородни от тези по хълмовете.