Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Калифорния

  • КалифорнияКалифорния е най-големият и най-важен винен регион в САЩ. Той представлява южните две трети от западното крайбрежие, което се равнява на 850 мили или 1370 километра от страната. Орегон и Вашингтон образуват останалата част. Състои се от 5 главни части – северно крайбрежие, централно крайбрежие, централни вътрешни части, предпланински части Сиера и южно крайбрежие. Със своите планини, долини, равнини и плата, топографията на Калифорния е толкова сложна, колкото и климата й, предоставяйки на винопроизводителите огромен избор от тероари.

Калифорнийските вина достигат световна известност през последните няколко десетилетия. Но историята на лозарството там е на повече от 200 години. Европейски лози са засадени на територията на региона за пръв път още през 18-ти век, когато мисионери и заселници пристигат и донасят със себе си вида Винифера, който също допринася за изграждането на лозарството в Централна и Южна Америка.

Първата половина на 20-ти век носи на САЩ война, забрани и Голямата депресия. Като резултат, всички тези събития разрушават националната винарска индустрия. Едва след Втората световна война настъпва забележима промяна в социален, културен и икономически аспект. И чак след 70-те години лидерите на калифорнийската винарска индустрия дават път на страстта си, възобновяват винарската индустрия и по този начин предизвикват възраждането на виното в региона си. През този период се създават много нови и малки по мащаб на производство винарски изби, което продължава и през 21-ви век.

Днес Калифорния е дом на някои от най-големите световноизвестни винарски компании. Дом е и на множество бутикови винарни, привличащи интереса със своите скъпи, но култови вина. Независимо дали става въпрос за масово производство или за винарни от едно единствено лозе, крайният резултат показва, че Калифорния произвежда 90% от американското вино със своите 1200 винарни на територията на целия регион. Освен това 60 % от цялото консумирано вино в страната е от там. През 2011 г. са произведени рекордните 211,9 милиона касетки.

                Основните сортове, произведени в Калифорния, са Каберне Совиньон и Шардоне. Широка гама от традиционно европейски такива също процъфтяват там, като например Пино Ноар, Мерло и Сира. От белите сортове, след Шардоне се нарежда Совиньон Блан. И двата вина са засадени върху стабилни американски подложки, устойчиви на филоксера.

В значителен обем се произвеждат и пенливи вина. Много от френските шампански къщи имат винарни и в Калифорния. Примери за такива за Moet&Chandon, Domaine Carneros на Taittinger, имението на Roederer в долината Андерсън и Mumm в долината Напа. 

                Почвата и климатът в Калифорния са много разнообразни и варират в най-различни комбинации в зависимост от надморското равнище, географската ширина и близостта до хладните води на Тихия океан. През лятото студените крайбрежни води на Тихия океан предразполагат към създаване на стена от мъгла точно до брега. Със затоплянето и повдигането на въздуха във вътрешните части, студената мъгла се засмуква и запълва пространството. В екстремни случаи мъгата се случва да „пропътува“ до 100 мили (160 км) във вътрешната страна на страната, охлаждайки и освежавайки земята. Планинският релеф между едни лозя и Тихия океан ограничават влиянието на морския климат.

 Обикновено по-хладните региони, близки до крайбрежието, са по-подходящи за сортове, обичащи студен климат като Пино Ноар и Шардоне. Навътре към по-централните части климатът е доста по-топъл и едни от най-известните червени вина на Калифорния се правят точно там от Каберне Совиньон. Друг такъв сорт, обичащ топъл климат е Зинфандел, от който също се правят необикновени вина.

Да се обобщи сложната климатология, топография и геология на регион с такива мащаби е много трудно, а дори и невъзможно. Затова за по-голяма яснота всеки подрегион и всяка апелация AVA трябва да се разглеждат поотделно.

Почвите в Калифорния са също толкова разнообразни, колкото и климата и топографията. Пясък, примеси от глина, гранит, вулканична пепел, почва от морското дъно, каменист чакъл допринасят със собствената си минералност за цялостната структура и профил на почвата.

Наименованието за произход в Калифорния се обозначава като AVA. Върху всяка бутилка вино е изписан географския произход или апелацията, откъдето произлиза и където се отглежда гроздето. В Калифорния има повече от сто такива апелации. AVA е географска област, получила признание за своето грозде, което се отглежда в забележи, височина и други, които се различават от околните райони. AVA може да бъде всякакъв размер (няма минимални или максимални стойности) и може дори да пресича държавни или областни линии. Например в най-големите лозарски региони като долините Напа и Сонома има няколко апелации AVA, големи и малки. Апелациите се определят или от политически граници например името на окръг, или от федерално признати райони за отглеждане, наречени Американски лозарски райони (AVI). За да може дадено вино да носи на етикета си наименованието AVA, най-малко 85% от гроздето трябва да се отглежда в тази апелация AVA; за окръзите този процент е 75%. И всяко вино, наименовано “Калифорния” или Калифорния AVA гарантира, че 100% от гроздето се отглежда в „Златната“ държава.