Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Александър

  • Долината АлександърДолината Александър е калифорнийска американска лозарска зона със Защитено географско обозначение (AVA), която се намира на север от Хиълдсбърг в окръг Сонома. Той е дом на много винарни и лозя. Това е най-големият и най-мащабно засаденият винен регион в Сонома. През него минава магистрала 101, а руската река се спуска по долината, заобиколена от лозя от двете си страни. От по-високите възвишения на ръба на долината се открива гледка на юг до планината Тейлър и планината Сонома. Регионът е кръстен на Сайръс Александър, собственик на част от мексиканската субсидия за земеделска земя Ранчо Сотоим през 1847 г. Регионът получава ЗГО AVA през 1984 г., като границите на наименованието са определени в Кодекса на федералните разпоредби.

                През последните 40 години долината на Александър се е променила драстично от лозарска гледна точка. Ябълковите и сливовите дръвчета са изчезнали отдавна, а на тяхно място са се появили лозята, които са се превърнали в основната селскостопанска дейност на региона. Тази долина притежава близо 15 000 акра засяти с грозде площи, обработвани от една сплотена общност на фермери, които ден и нощ работят усърдно, за да произведат грозде на световно ниво, използвайки устойчиви и модерни земеделски практики.

                Близостта на Тихия океан до региона оказва своето влияние върху климата. В резултат на това, влажните, прохладни зими и валежите в размер на 30-50 зареждат водоносния хоризонт, докато гроздето е латентно. Лятото е топло до горещо и много сухо, което позволява бавно изчерпване на подпочвената влага, което забавя растежа на гроздето в перфектното време, осигурявайки аъвършена реколта. Освен това сухотата намалява възможността от вредители и болести по гроздето. Долината Александър се охлажда от юг на север от морския въздух, който се движи от Тихия океан през ветровете на Петалума и долината на Руската река. Комбинацията от топлина, при която гроздето узрява напълно, и влажни течения от океана, които охлаждат лозята и по този начин запазват свежестта и киселинността на лозята, е ключът към качественото вино.

                Почвите в долината Александър са скалисти и по-малко плодородни от тези по повърхността и са склонни да бъдат добре дренирани, което е предпоставка за по-ниски, но по-качествени добиви. Почвите в региона са разнообразни, благодарение на дългогодишните размествания на подпочвените пластове, които с течение на времето са избутвани нагоре към повърхността на континента, утаявали млади вулканични и седиментни скали и след това образували различните форми на релефа.

                Лозовите масиви в долината Александър се простират от най-ниските части в дъното на долината, в пещерите, както и по планинските части с югозападни склонове, разположени върху веригата Маякамас. Изключително високо по качество грозде от Каберне Совиньон се развива там, балгодарение на заобикалящите го хълмовете и планинските хребети, благодарение на вътрешността на долината и разнообразието от почвени типове, богати на калций, чакъл, пясък и глина. Драматичните западни склонове на планината Маякама могат да се похвалят с елегантен профил на почвата, която се оттича изключително добре, и с много добър състав, който прави ароматите на Каберне Совиньон още по-зрели и елегантни. В тези райони, сортовете, присъщи за Бордо, постигат по-високо качество на танините и интензивен аромат на къпина.

                Ландшафтът на долината Александър постепенно се издига на изток в плавни склонове, където почвите са разнообразни - чакълести, песъчливи, балансирани на хранителни и органични вещества. Те са добре дренирани поради наклона и височината си, както и подари примесите, макар и минимални, на глина. Те също притежават много добри пропорции от калциев магнезий, необходими за отглеждането на висококачествен Каберне Совиньон. Този почвен състав помага за създаването на вина с богати танини и чистота на сортовия характер. Дългите, продължителни лозови масиви правят вината от Каберне Совиньон меки и с интензивни аромати.

                В долината Александър се отглеждат и редица други сортове, освен Каберне Совиньон, който се е превърнал в емблема на региона. Там се срещат още Мерло, Каберне Фран, Шардоне и Совиньон Блан. Подобно на съседната долина Драй Крийк, Александър вали е дом на редица лозя, засяти със Зинфандел.

                Височините в региона варират от 400 до 2500 фута. Следователно слънцето там е доста по-силно, което от своя страна прави ципите на гроздето по-дебели. Това от своя страна придава на вината цвят, вкус и структура. От друга страна рязката промяна на температурите в края на лятото улеснява зреенето. Надморската височина добавя още един аспект към тероара на всяка лозарска зона. Там, където лозовите масиви са по-нависоко, гроздето получава повече слънчева светлина, а почвените условия по склоновете удължават узряването със седмица или две.