Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Щефан Вода, Молдова

  • Щефан Вода, МолдоваСтефан Вода (или Щефан Вода) е югоизточен винен регион в Молдова. Той е по-малък от региона Кодру с около 15 000 хектара. Регионът Щефан Вода е един от четирите със Защитено Географско обозначение, който обхваща четири административни области: Căuşeni, Ştefan Vodă, Cimislia и Basarabeasca. Асоциацията на винопроизводителите, която включва и Щефан Вода като носител на ЗГО, е създадена през 2011 г. През 2012 г. регионът получава това обозначение на държавно ниво, а през 2016 – на европейско. Асоциацията се състои от 15 члена – производители на вино. За да може върху едно вино да се постави етикет „Щефан Вода ЗГО“, асоциацията е одобрила за експлоатация около 1200 хектара лозя, от които 60% са засяти с червени сортове и 40% с бели.

                Поради близостта си до морето, гроздето в този регион е свидетел на по-хладни климатични условия, което го прави и идеален за отглеждане на бели сортове. Вината от тях са ароматни с плодови вкусове, дълбоки, свежи и живи. От червените, популярен сорт в региона е европейският фаворит – Пино Ноар. Регионът е познат и като мястото, където се отглежда известният сорт „Рара Нягра“. Вината от него са сухи, леки и приятни за консумация през първата година от пускането им на пазара, което не е много типично за червени вина. В първата година от производството цветът им не е наситен, като в последствие развива червен, рубинен цвят.         

                Две от най-известните изби на Молдова, които се намират тук, са Chateau Purcari и Et Cetera. Те са много различни, както една от друга, така и от молдовските изби като цяло, та дори и от познатите световни такива, затова се препоръчва задължителното им посещаване. Например Purcari е голям производител, известен в цял свят  със своето Negru de Purcari, който е поставил дълбоки основи във винопроизводството още от 1827 г. Другата изба Et Cetera е от тези, които биват създадени след смекчаването на изикванията към винопроизводителите в отговор на забраните от страна на Русия за внасяне на молдовски вина. Тези мерки са взети, за да се даде тласък на една индустрия, която от много години съществува в Молдова, но поради политически причини е подтисната да стои в ъгъла.

                Качеството, разпознаваемостта и органолептичните характеристики на вината със защитено географско обозначение (ЗГО) са зависими от комбинацията между природа и човешка намеса (почва, климат, педология, сортове, методи, традиции и други), която се нарича „тероар“. Топографията се състои от равнини, хълмове и тераси, разположени по поречието на река Днестър. Регионът се намира с климатична зона, подобна на Бордо. Мекият, слънчев климат с ограничено количество валежи е повлиян от реката и от близостта до Черно Море (приблизително 80 км. Водната зона образува специален микроклимат, който е идеален за червените сортове. Неслучайно са казва, че хубавото грозде расте около хубави реки.

                Почвата е разнообразна. Състои се от кафява, сиво-пепелява, обикновена и богата на хума и микроелементи. Регионът е разположен на 120-160 м надморска височина.

                За производството на вина се използва класическа технология, предавана от поколение на поколение, в комбинация с най-съвременните методи.