Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Руеда

  • РуедаРуеда е испански регион с деноминация за произход (DO), намиращ се в областта Кастилия и Леон. Тя обхваща 72 общини, от които 53 са в провинция Валядолид, 17 са в северната част на провинция Сеговия, а 2 са в северната част на провинция Авила. Регионът е разположен около реката Дуро, на около 150 км северозападно от испанската столица, Мадрид. Намира се на същата надморска височина като Рибера дел Дуеро. Руеда е известна най-вече с фините си бели, сухи и изключително ароматни вина, произведени от сорта Вердехо.

Вердехо е най-популярният сорт в този регион, от който се правят почти всички вина там. Общо има засяти около 32,500 акра с грозде, от които 28,00 са само с Вердехо. Едно от правилата на деноминацията за произход гласи, че за да бъде признатоедно вино за Руеда Вердехо, то трябва задължително да бъде съставено от 85% Вердехо, за да получи одобрение от регулатора. Виура и Совиньон Блан, които са другите популярни сортове в региона, взети заедно съставляват само 5% от общото количество грозде за година. Друг използван сорт, който, за съжаление, е загубил популярността си с времето, е Паломино Фино – той представлява около 0,25% от цялата годишна реколта.

На високата надморска височина, на която се намира Кастилия и Леон, пейзажът е див, а почвата - бедна на хранителни вещества. Растителността трудно и с големи усилия вирее там, затова само зърнените култури и гроздето успяват да се справят. Местните почви, богати на вар и желязо са жизненоважни за тях. Те са много каменисти, но осигуряват добър дренаж и са лесни за поддръжка.

Руеда се намира на половин миля над морското равнище, където климатът е екстремен и жесток. Зимите са студени, летата – горещи, а пролетта обикновено идва много късно. И докато за хората този климат е наприятен, Вердехо процъфтява при тези условия, получавайки концентриран вкус и аромат. През цялата година има над 2600 слънчеви дни, в допълнение към ниските валежи и лекия вятър, лозята остават сухи и на практика от само себе си се постига органично производство. Благодарение на каменистите почви, корените са принудени да се напъхват много надълбоко, за да достинат до хранителните вещества. Което от своя страна прави вината минерални, а големите температурни амплитуди през деня и нощта спомагат за поддържането на баланса между захарта и киселинността в гроздето Verdejo