Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Рибера дел Дуеро

  • Рибера дел ДуероРибера дел Дуеро е важен испански регион с Обозначение за Произход (DO - Denominación de Origen), разположен в северната част на страната и е един от единадесетте региона с признание за „качествено вино“ в автономната област Кастилия и Леон. В сравнение с другите винени региони, Рибера дел Дуеро получава Обозначението за Произход малко по-късно, през 1982 г. В началото има само девет изби и 15,000 акра лозя. Към момента има 270 изби и над 55,000 акра лозя.

Той е и един от няколкото признати винарски региони по протежението на река Дуеро. Всичко това се дължи  на високото качество на червените вина, произведени предимно от сорта Темпранийо. Доказателство са и множеството вина, получили награди от всякакви международни състезания. 

Рибера дел Дуеро буквално преведено от испански означава „реката на Дуеро“, тъй като реката пресича региона. По този начин местните лозови насаждения получават така необходимата за растежа им вода. Централното местоположение на региона, в допълнение към факта, че го обгръщат планинските вериги Sierra de la Demanda и Sierra de Guadarrama, създава екстремен климат. Топли и сухи лета са последвани от сурови и тежки зими. Температурите могат да варират от –18 ° C до 40 ° C. Пролетните студове също представляват своеобразна заплаха за гроздето.

През вегетационния период на гроздето, дневните температури са много високи, докато нощите са хладни. Това от своя страна спомага за оптималното натрупване на аромати и феноли в гроздето, което се отразява по-късно в самото вино.

Регионът се характеризира с предимно равнинен, скалист терен, съсредоточен върху град Аранда де Дуеро (столицата на региона). Тези скалисти почви, състоящи се от редуващи се слоеве варовик, варовикова глина и креда, се намират под повърхността и изиграват ключова роля за изграждането на сложния характер на вината от региона.

Най-произвежданите вина в региона са тези от сорта Темпранийо (местните го наричат Тинто Фино или Тинта дел Паис). Обикновено те са тъмни на цвят, със силна, богата на танини структура и сложни аромати на тъмни плодове. Най-добрите примери за вина от региона имат способността да отлежават с години. Освен това, за да бъде одобрено едно вино от Регулаторния съвет за произход, то трябва да е направено най-малко от 75 % Темпранийо. Най-често този процент се допълва със сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Малбек. Допускат се и до 5 % от сортовете Албийо и Гренаш (наричан там Гарнача).


Изискванията за отлежаване на вината съвпадат с тези в региона Риоха.

-          Червените вина Крианца (Crianza) трябва да отлежат за минимум две години, като една от тях да бъде в дъбова бъчва.

-          Резервите отлежават минимум три години, отново с една година в дъб.

-          А вината Гран Резерва отлежават минимум пет години преди да бъдат пуснати на пазара, две от които в дъбови бъчви.


Рибера дел Дуеро е обявен за винен регион на 2012 година от престижното списание Wine Enthusiast.