Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Риас Байшас

  • Риас Байшас


Риас Байшас е винарска зона в района на Галисия в северозападна Испания, разположена по протежение на брега на Атлантическия океан. Макар и сравнително млада апелация (от 1988 г.), Rías Baixas бързо расте благодарение на усилията на различни предприемчиви производители, които възприемат съвременни техники за винопроизводство, за да демонстрират най-известният сорт в региона, Албаринийо (Albariño).

Регионът, който се състои от 5 подрегиона, се простира по атлантическия бряг на Испания от южно от Сантяго де Компостела до португалската граница, на разстояние от около 60 мили (100 км). Риас Байшас е кръстен на тесните протоци , още наричани rías, които характеризират пейзажа. Съседните на тази апелация са Ribeiro на изток и Minho на юг. Трите региона имат доста общи черти. Освен климата, повлиян от Атлантическия океан, и трите региона са известни със своите свежи и ароматни бели вина. Не е изненадващо, че Атлантическият океан има ключово влияние върху климата на Риас Байшас. Средните валежи тук са много високи, понякога надвишават 71 инча (1800 милиметра) годишно, а мъглата и мъглата от морето също допринасят за прохладния климат. Този климат е причина Rías Baixas да е толкова успешен с Albariño - охлаждащият океански влияния помага на гроздето да запази хрупкавата, устата, киселинна, толкова жизненоважна за отличителния стил на местните вина. Най-добрите вина на Rías Baixas се характеризират с интензивната си ароматичност и дългия, приятен флорален послевкус, често допълнително повдигнат от лек фикс. Гранитните почви на района помагат за насищането на виното с интензивна минералност.

 

Освен това и в трите най-използваният сорт е Албаринийо.

В тероара на Риас Байхас обаче има някои различия и DO се разделя на пет различни подзона: Val do Salnés, Condado do Tea, O Rosal, Soutomaior и Ribera do Ulla. Най-важните зони, Val do Salnés и O Rosal, са разположени на самия бряг. Вал до Салнес е най-готината, най-влажна зона с лозя, разположени на нежни склонове и равнинните долини на река Умия. O Rosal, от друга страна, е дом на терасовидни лозови масиви с изглед към река Миньо и региона Вино Верде в Португалия. Soutomaior е най-малкият подзон на Rías Baixas, докато Condado do Tea и Ribera do Ulla са малко по-навътре и са най-топлите подзони.

Вината от всяка подзона могат да бъдат етикетирани като такива, като сортовият състав варира от зона до зона. Всички вина с етикет Rías Baixas трябва да са най-малко 70 процента от Albariño, а останалите са съставени от Treixadura, Torrontes, Loureiro и Caiño Blanco, рядко срещано галическо грозде, което често се бърка с Albariño. Малък брой червени вина се правят и в тази част на Испания, предимно от Mencia и Sousao (Vinhao).