Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Пенедес

  • ПенедесВиненият регион Пенедес, разположен на по-малко от час от Барселона, е един от най-вълнуващите винарски райони в Испания. Притежава деноминация за произход DO и се състои от четири главни области: Anoia, Alt Camp, Baix Llobregat и Tarragonès. Районът е ограден от крайбрежните хълмове на масива Гарраф и по-високите вътрешни планини, които се надвесват над централната падина. Дълго считан за един от най-добрите винарски райони в страната след Риоха, той е и един от най-древните лозарски райони в Европа.

Пенедес е най-важната лозарска зона в Каталуния, североизточна Испания, както по отношение на произведените обеми, така и по отношение на разнообразието на вината. Тук се произвеждат широк спектър от винени стилове, включително вина по традиционния метод (пенливо бяло вино и розе), Kава (Cava – пенливо вино, направено от местните сортове Ксарел.ло, Макабео и Пареллада, и което притежава своя собствена деноминация за произход от 1986 г.), сухи червени и бели, както и десертни бели вина. Кавите са типично испански стил вино, произвеждани предимно там. Както Шампанското е символът на Шампан, така и Кава е символ на Пенедес, като дори методът на производство е подобен в двата стила. В региона традиционно вината се произвеждат от местни сортове, но все повече производители обръщат внимание и на международните като Каберне Совиньон, Мерло и Шардоне. Винопроизводството в региона, както и в останалата част на Испания, датира от хилядолетия, а древните римляни са оставили много следи от него. Пенедес е очарователен регион, потопен в история и известен със своята модернистична архитектура.

Климатът там е средиземноморски, с топли лета, меки зими и умерени валежи, концентрирани предимно през пролетта и есента. Поради сложната топография на крайбрежните хълмове, обаче, се забелязват значителни климатични различия в зависимост от местоположението, което позволява на винопроизводителите да експериментират и създават сравнително широка гама от винени стилове.

През 1960 г. Пенедес получава DO, последвано почти веднага след дълбоките промени от прехода към качественото производство. Въвеждането на резервоари от неръждаема стомана и контролираните от температурата ферментации водят началото на нова ера с по-чисто производство.