Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Биерзо

  • БиерзоБиерзо е винен регион в северозападната част на Кастилия и Леон, Испания, близо до границите с Галисия на запад и Астурия на север. Той се състои от две части: Биерзо Алто (високият Биерзо), планински терен с терасовидно подредени лозя и почва, богата на минерали и Биерзо Байо (ниският Биерзо), представляващ широка и зелена равнина.

Някога римляните са обитавали този регион, за да извличат тонове злато, а останките от тяхното присъствие са разпръснати навсякъде. Река Сил е била важен водоем и до ден днешен остава такъв, въпреки че други малки потоци също минават през региона.

Биерзо получава статут на DO през 1989 г. и през последните няколко години е свидетел на рязко увеличаване на популярността си благодарение на известния винопроизводител Alvaro Palacios.

Близостта на региона до Атлантическия океан има силно влияние върху цялостния климат -  средните температури през вегетационния период  са много по-ниски, отколкото в по-вътрешните райони на Кастилия и Леон. Средните валежи са около 28 инча (или 770 мм). Въпреки това планинската верига Cordillera Cantábrica на север предоставя лозята с подходяща защита, гарантирайки, че местните сортове грозде като Менсия (Мencia) ще достигнат оптимална зрялост, за да произведат свежи, плодови и често интензивни червени вина. Подобно на много други испански вина, те се категоризират според продължителността на отлежаването им.

Почвата в региона в различна от тази в други части на Кастилия и Леон, тъй като вътре преобладават шисти и гранит. Това благоприятства сорта Mencia и им помага да произвеждат вина с различен минерален характер. Вината са по-леки по отношение на алкохола и по-освежаващи.