Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Андалусия

  • Андалусия


Андалусия, разположена в югозападната част на Испания, е най-южната част на испанските административни райони. Тя е дом на световноизвестното подсилено вино Шери.

Освен впечатляващата мавритански архитектура, красивото крайбрежие и разнообразния пейзаж, Андалусия се гордее с дълга история на винопроизводството.Никой не може да каже точно кога винопроизводството е въведено за пръв път в Андалусия. Според едни то е „донесено“ като знания от гърците преди 2500 години или дори по-рано от морски финикийски търговци от изток. Но по времето на римляните вино се е правело в Андалусия и оттогава там се прави вино без прекъсване.

От 15-ти век андалуските вина са били доставяни на ценителите в Европа и особено в Англия, където вече съществувала привързаност към Шерито и други сладки вина от Малага. Тази благоприятна среда преобладава до 19-ти век, когато голяма част от европейските лозя биват засегнати от плесен, последван от опустошителната Филоксера – тя пердставлява американско насекомо, което за пръв път се появява в Бордо през 1868 г. и се разпространява в Херес и Малага години по-късно. Тогава лозовите насаждения в Херес биват насадени с устойчиви на филоксера американски подложки, които донякъде решават проблема, но някои области така и не успяват напълно да се възстановят.

Този оживен регион е най-гъсто населеният в Испания и има колоритна история. Стратегическото му положение на входа към Средиземно море и близостта му до Африка го превръщат в мишена за много нашествия през цялата история. Мюсюлманите, иберийците, финикийците, карфагенците, гърците, римляните, вандалите, везиготите, византийците, християните и кастилците са били част от Андалусия на някакъв етап и всяка култура е оставила своя отпечатък. Името Андалусия всъщност произлиза от арабското наименование за региона, Ал-Андалус, за което се казва, че идва от Вандалусия - „земя на вандалите“. Този термин се създава през V-ти век, когато вандалите управлявали тази област. В резултат на това мултикултурно минало Андалусия има силна и уникална културна идентичност. Битките с бикове и фламенкото, две типично испански традиции, всъщност произхождат от Андалусия.

Климатът на региона, който значително влияе върху производството на вино тук, може да бъде разделен на три зони: по-хладната зона, намираща се на западния бряг под въздействието на Атлантическия океан, обхваща районите за производство на Херес и Sanlucar de Barrameda; средиземноморският климат на юг около Малага и Сиера де Малага; и сравнително горещите и сухи условия около Montilla-Moriles. Последните две зони са най-подходящи за производството на тежките десертни вина от Андалусия, произведени от грозде Pedro Ximenez и Moscatel (Мускат), докато по-ниските средни температури на югозападния бряг са от жизненоважно значение за запазване на всички важни киселини в сорта Palomino за производството на стиловете Шари Фино и Мансанила.

Airen е друг важен сорт, отглеждан в северните части на Андалусия, въпреки че се използва предимно за направата на бренди и купажни вина.

Международните сортове Каберне Совиньон, Мерло и Пети Вердо също са в основата на  добри вина в по-топлите части на региона, затова и увеличават популярността си сред местните производители.

Съществуват няколко вида Шери, но най-популярните от тях са Фино и Олоросо. Иначе се делят на:

-          Фино: чисто и напълно сухо, със землисти аримати на бадеми, фино се сервира охладено като аперитив, често придружено от ядки, тапас или сушена шунка. Фино шери е най-добре да се консумира малко след бутилирането му.

-          Манзанила: това е Фино Шери, произведено в Санлукар де Баррамеда. То е дори по-сухо и по-бледо от стандартното Шери и се продава по-добре в Испания от Фино.

-          Олоросо: Шери с богат, кехлибарен цвят и аромат на лешници, той е чудесен аперитив. Освен това е едно от малкото вина, които си подхождат добре с трудни за съчетаване храни, в които има яйца, артишок или аспержи.  

 

-          Амонтиладо: кръстено на винения град в Montilla - Кордоба, това Шери често се описва по вкус и усещане като нещо средно между Фино и Олоросо, съчетавайки качествата и на двата стила.

 

-          Пало Кортадо: В Херес казват, че това вино не се прави, то просто става. Първоначално се усеща като Фино, но в последствие маята не успява да се развие напълно Тя започва като фино, но флорната мая не успява да се развие. Счита се за еликсир заради нестандартния си вкус. Той наподобява този в Амонтиладото, но цветът му е по-близък до Олоросото.

 

-          Педро Хименес (Pedro Ximenez, или PX) - Това естествено сладко вино е кръстено на сорта грозде, който е широкоразпространен и в други андалуски винарски региони. В най-лошия случай може да бъде прекалено сладко и тежко, но когато се прави с грижа, се превръща в елегантно и кадифено вино, което се отличава при консумация с десерт или пък самостоятелно.

 

-          Крем Шери – превърнал се е в голям фаворит сред хората извън Испания, особено във Великобритания, Холандия и Германия. То се получава, когато Олоросо Шери се подслади, обикновено с помощта на Педро Хименез, което е натурално сладко. Получава се интересно десертно вино.

 

-          Бренди от Херес: Херес произвежда 90% от брендито в Испания. Приготвя се чрез отлежаване на спиртни напитки в бурета, в които преди това е отлежавало Шери. Спиртните напитки не са приготвени от плодове от Херес, а идват от други региони, най-често от Екстремадура, Ла Манча и съседна Уелва. По-сладко е и по-карамелизирано от френското бренди, то наподобява приятен за пиене сироп, който изпълва сетивата по най-елегантния начин.