Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Молдова

  • МолдоваМолдова е държава в Източна Европа без излаз на море и една от няколкото бивши съветски държави в този регион. Граничи с Украйна и Румъния. Тя е първата държава от бившия Съветски съюз, която си създава репутация на винопроизводител в чужбина и успява да изнася повече от една четвърт от продукцията си. Тя е и страната в най-високо производство на вино на глава от населението в света. Като нейн основен  вносител, Русия винаги е била важна за Молдова, затова и забраната, която й налага за внасяне на вина и стоки от Молдова се превръща в огромен крах за страната. Няколко винарни закриват дейността си незабавно след промените, други се опитват всячески да се задържат в бранша, но като цяло обстановката е тежка. В последните години Молдова се опитва да привлече чуждестранни инвеститори, както и други големи вносители на вината и стоките й.

                Лозарството и винопроизводството имат дълбоки корени в историята, културата и традициите на страната. Това се дължи освен на големия дял на местни продажби и на голямата експортна насоченост, но и на много добре развития винен туризъм.

Макар и сравнително малка, Молдова е сред най-значимите винарски региони в Източна Европа. Климатът й е много подходящ за лозарство, а археологическите факти сочат, че това е било така в продължение на милиони години. Вкаменелости от рода Vitis teutonica, датиращи от прези 25 милиона години, са открити около северното молдовско село Naslavcia . Други данни сочат, че местното население е започнало да използва тези лози, за да произвежда вино още през 3000 г. пр. Хр. Модерното молдовско вино обаче набляга повече на европейските лозя Vitis vinifera, отколкото на Vitis teutonica.

                Страната се намира на една и съща географска ширина с Бордо и притежава по-континентален климат, подобно на Бургундия. Затова и там се отглеждат типичните за Бордо сортове Каберне Совиньон и Мерло, които са навлезли в производството на Молдова и се използват във всеки един винен регион. Както и типично бургундските Пино Ноар и Шардоне, както и немският Ризлинг и италианският Пино Гриджо. Местните сортове като  Feteasca Neagra, Feteasca Alba и Feteasca Regala (още познати като Black Maiden, White Maiden и Royal Maiden), както и Rara Neagra се използват по-рядко напоследък, а последният е най-известен от тях и най-много се използва за износ.

                Топографията на Молдова е доста по-равнинна в сравнение с тази на съседна Румъния, където Трансилванските Алпи (Южни Карпати) се издигат на над 2400 метра (8000 фута). Вместо това, молдовският пейзаж прилича повече на този в Южна Украйна с ниски хълмове, които се спускат надолу към Черно море. В района на хълмовете, разположен на север от Кишинев, релефът се издига на височина от 300 м (1000 фута). Именно в южните и централните зони на юг от тези хълмове се намират най-добрите тероари в Молдова. Този вълнообразен терен и наклон допринасят за качеството на виното по същия начин както Пиемонт и Тоскана.

                Почвите в Молдова са предимно варовикови и черноземни, които са най-плодородния вид. В комбинация с богатия на хранителни вещества горен слой, тази почва е изключително подходяща за винопроизводство. Повечето от лозята са разположени на терени с наклон, а залесените хълмове осигуряват защита от силни ветрове и зимни слани, което в случая на Молдова е от голямо значение, имайки предвид, че през зимата температурите могат да паднат до -30 ° C. Като цяло умереният климат позволява на лозите да поддържат определено ниво на раждаемост и качество, при които лозите рядко могат да се увредят.

                Страната е дом на държавната изба Милестри Мичи, разположена на юг от столицата Кишинев. Тя е призната за най-голямата винарска изба в света в Книгата на рекордите на Гинес през 2005 г. Гордее се с тунели дълги околи 200 километра, вкопани във варовик, подобно на римските разкопки в Шампан. Тя е огромен и основен център за производство на пенливи вина. Друга подземна изба е Cricova, която може да се похвали със своя „винен град“ и с улици, които дори си имат имена.                Молдова има три защитени географски указания за вино, приети от ЕС през 2013 г. Това са централна част (Кодру), югоизточна част (Щефан Воду) и Valul lui Traian на югозапад. Общо представляват около 112 хил. хектара лозя, засяти с близо 50 различни сорта грозде.

Кодру разполага с най-много засяти с лозя площи от всички други региони в Молдова. Като цяло това е най-студеният регион, с коварни и дълги зими и топло лято и есен. Известен е с белите си сортове, които предпочитат по-хладен климат. В малко по-топлите части на региона се срещат и червени сортове, най-популярният сред които е Кодру, базиран на Каберне Совиньон и Мерло.

Вторият регион е Щефан Вода, който има умерено континентален климат, повлиян от Черно море и река Днестър. Регионът е по-топъл от първия, със средно около 100 слънчеви дни на година. Обичайно тук виреят повече червените сортове. Най-старата и известна изба в тази част на Молдова е Шато Пуркари от 1827 година, която печели редица медали и награди за своите висококласни вина всяка година.

Третият регион - Valul lui Traian (Валул луй Траян, или Траянска стена, е кръстен на останките от римските защитни укрепления) се намира в южната част на Молдова и е най-горещият и най-сухият от всички винени региони в Молдова. Радва се на средиземноморски климат с повече от 105 слънчеви дни в годината. Регионът не може да се похвали с много на брой винарни, тъй като повечето са разположени в другите части на страната. Произведените вина са предимно червени, пищни с плътно тяло.