Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Бекаа

  • Долината БекааДолината Бекаа е плодородна долина в източната част на Ливан на около 30 км от Бейрут, и е най-важният земеделски регион там. Смятана е за едно от най-красивите и живописни места в Близкия Изток с пищните си лозя и овощни градини, в допълнение към огромните планини, които я заобикалят.

Долината Бекаа е дом на модерното ливанско вино. Тук се произвежда почти 90% от цялото ливанско вино, както и многоуважаваният Арак с аромата на анасон, който остава любимата алкохолна напитка на нацията. Въпреки че Бекаа отдавна е гореща точка на селското стопанство в този иначе пустинен, планински район, само през последните няколко десетилетия културният и виненият потенциал драстично се развиват. Ливан е сред най-старите места за производство на вино в света.

Първото лозе, както го познаваме в днешни времена, в Ливан е засадено през 1857 г., а самите лози са донесени от Франция през колониите в Алжир. В онези дни Ливан е управляван от Османската империя, чието шериатско право забранява производството или консумацията на вино, освен за религиозни цели. По този начин винопроизводството се спряно, докато французите не поемат конктрола над страната след Втората световна война. По това време производството на вино се възобновява и с нови сили започва да се разраства. 

Регионът има средиземноморски климат с влажни, често снежни зими и топли, сухи лета. Дългата тясна долина на надморска височина от 1000 метра е рай за селското стопанство и лозарството между обграждащите я планини. Те са благодат за плодородието на тероара, тъй като осигуряват защита от пустините на изток и от дъждовете на запад. Защитата се осъществява благодарение на т.нар. дъждовна сянка, която дългата планинска верига от 100 км осигурява на региона. Тъй като в региона пада ограничено количество валежи, водата, която се спуска от хълмовете надолу в долината изиграва съществена роля, тъй като по този начин има достъп до прясна вода. Въпреки че летата обикновено са горещи, вечерите са хладни, благодарение на надморската височина и бризовете, които циркулират около долината. Освен това количеството вода, необходима на лозята, е оптимално в долината, така че, заедно със скалистата почва, с примеси от глина, образува идеални предпоставки за производство на култови вина.


Първоначално автентичните лозя от долината Бекаа са засадени със сорта Сензо. В последствие се засаждат и други френски сортове, които и до днес се използват за направата на типичните и екзотични ливански вина. Това са от червените Каринян, Гренаш, Сира, Мурведър, Каберне Совиньон и Мерло, а от белите Юни Блан, Кларетт и Шардоне. Два други сорта, типично местни, са Обейда и Мерва, използвани във вината на една от най-популярните ливански изби, прославила страната си в целия свят и насочила интереса на винените ентусиасти към тези земи – Шато Мусар. Те са основни в един от най-известните блендове на избата.

Ливан е сред най-старите места за производство на вино в света. И въпреки многобройните конфликти на територията на страната, годишното производство е около 6 000 000 бутилки. През 90-те години на миналия век регионът се наслаждава на най-големия си ръст в производството на вино, въпреки че на територията е имало едва 5 изби. В момента те са се увеличили до 30, които гордо представляват едни от най-екзотичните и стари места в историята на производството на вино.