Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Тоскана

  • ТосканаКианти, Брунело ди Монтепулчиано, Вино Нобиле ди Монтепулчиано и вината „Супер Тоскана“ от Болгери са едни от най-известните вина в света и обожавани от колекционери, и всички те са от великолепния регион Тоскана. Той е считан за съкровищница от зашеметяващи, модерни градове като Флоренция и Сиена, живописни малки селца като Маса Маритима и Рада в Кианти, хълмисти възвишения и изумителен пейзаж накъдето и са погледне човек. Според някои не съществува по-красив и интересен регион за първи винен тур в Италия. Сред другите забележителности са планините близо до Barga в северозападната част (Garfagnana), крайбрежието на Maremma и завладяващата Val d 'Orcia.

Тоскана е италиански винен регион, устоял на времето със своята безупречна репутация. Известен е както с живописните си пейзажи, така и с емблематичните си вина, познати и събирани от най-запалените колекционери по света. Днес Тоскана е един от най-известните и плодотворни винарски райони из цяла Европа, не само в Италия. Лозята й произвеждат редица международно признати вина в различни стилове. Те достигат далеч отвъд добре познатите червени и включват сухи бели като Vernaccia di San Gimignano и сладки бели (Vin Santo) и червени (Elba Aleatico Passito) вина. Най-добрите вина в региона са официално признати и защитени с множество DOC и DOCG титли.

Разположена в средата на Италия, Тоскана си граничи с Лигурия и Емилия-Романя на север, Умбрия и Марке на изток и Лацио на юг. Западната му граница се формира от Тиренско море. Както в случая с почти всички 20 региона на Италия, Тоскана има дълга история с виното, която може да бъде проследена до петия век пр. Хр.

Климатът е изключително важен фактор за успеха на един регион. В Тоскана си контрастират топли, умерени крайбрежни зони с вътрешните, хълмисти зони, където високите ежедневни температурни колебания спомагат за запазването на баланса на захарта, киселинността и ароматите в гроздето. А сортът, който буквално процъфтява при тези климатични условия и който „царува“ по тези земи, е Санджовезе. Безспорно признатият за най-важния от всички италиански сортове, Санджовезе е главна съставка в най-добрите червени вина на региона.

В резултат от дългата му история и широкото международно разпространение, Санджовезе е получил множество други наименования. В Монталчино е познат като Брунелло, откъдето идва и израза Брунелло от Монталчино (Brunello di Montalcino). В Монтепулчано, той е известен като Пруноло Джентиле (Prugnolo Gentile). От грозде, познато като Morellino, се приготвя така нареченото вино Morellino di Scansano. Около 80% от всички вина, произведени в региона, са червени, голяма част от които са от Санджовезе. Плодовете на сорта са уникални заради това, че, използвайки различни методи на винопроизводство, може да се получат вина, много различни по качества, които не биха съществували по друг начин. Ароматите на вината Sangiovese може да варират от черешови и чгодови до зеленчукови, такива на препечена филийка и зрели домати. Притежава високи киселинност и танини, което го прави едно от най-универсалните сортове грозде, достъпно за винопроизводителите в района.

С възхода на вината „Супер Тоскана“, най-известното от които идва от Болгери, Каберне Совиньон също набира голяма популярност там, превръщайки се в доста забележителен сорт. Но въпреки сравнително скорошната поява на международните сортове в тосканските вина, все още предпочитани и по-често използвани са местните такива.

Нищо не може да се сравни с екперименталната природа на вината „Супер Тоскана“. Интересното при тях е, че при създаването им не се спазват всички разпоредби на DOC, което във всеки друг случай би означавало, че са с ниско качество. Но тук това означава точно обратното. Вината „Супер Тоскана“ имат тенденция да бъдат изключително богати, толкова, че се изисква поне един или два часа декантиране преди консумация. При вината, в които има Санджовезе, обикновено той е единственият сорт, но напоследък се срещат и купажни вина в комбинация с други сортове за нови, още по-вълнуващи вкусове.

Може би най-известното вино от Италия, е Кианти. То е спечелило голяма популярност, благодарение на факта, че много добре се комбинира с храна. То се произвежда в изключително голям обем и се изнася навсякъде по света. Но в крайна сметка такова вино не би могло да съществува, ако не беше сорта Санджовезе. Когато са млади, вината Кианти оживяват с нотки на ярки малини и градински чай и показват достатъчно киселинност, за да заличат вкуса на всяка храна, с която са се комбинирали.

Друго много добре познато тосканско вино, в което по изключителен начин се представя сорта Санджовезе, е Brunello di Montalcino. То е нестандартно, сложно и от някои считано за едно от най-добрите вина на Италия. Ароматите на кожа и влажна пръст доказват огромния му потенциал за отлежаване. Това, от своя страна, изисква допълнително време за декантиране, за да може да се разгърне целият му потенциал. Една бутилка от такова вино въобще не е от най-евтините, но при правилно съхранение, може да се превърне в бижу на всяка колекция от вина.