Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Сицилия

  • СицилияСицилия е най-южният регион на Италия и най-големият остров в Средиземно море. За повече от 2500 години се е превърнал във важен център на средиземноморското лозарство, въпреки че репутацията и стилът на вината са се променили значително през това време. Макар че някога е бил известен със сладките си Мускати, по-късно познати като подсилена Марсала, към момента най-известните вина на острова са сухите трапезни вина, произведени под ръководството на регионалното IGT, Terre Siciliane.

В най-широката си точка Сицилия е измерена 280 мили, а триъгълната форма е спечелила на острова прякор по време на Средновековието – триъгълника.

Класическият средиземноморски климат в Сицилия е благословен откъм слънчеви дни почти през цялата година и умерени валежи, което го прави изключително подходящ за отглеждане на грозде и правене на вино. Топлият и сух климат, в допълнение към проветривостта на зоната, благодарение на крайбрежния бриз, допринасят за това гроздето рядко да става жертва на мана или гниене. Това пък от своя страна отменя нуждата от химикали за поддръжка на лозята, така че голяма част от виното в Сицилия се произвежда от органично отглеждано грозде.

По ирония, почти съвършените лозарски условия на острова му изиграват лоша шега и в края на 20-ти век сицилианското вино бележи грандиозен провал. Обилното слънце и ниската опасност от насекоми и болести винаги са подтиквали винарите към поддържане на високи добиви. Но когато се предлага субсидията за „модернизиране“ на лозята, всички производители превръщат нискодобивните си лозя във високодобивни. По начало, колкото по-голяма е продукцията, толкова е по-ниско качеството, в следствие на това пазарът се изпълва с нискокачествено, безвкусно, небалансирано сицилианско вино. За щастие, това движение скоро отшумява и Сицилия отново възвръща репутацията си на производител на обещаващи, висококачествени, интересни и изключителни вина.  

Sicilia DOC е първата организация в историята на Сицилия, създадена, за да популяризира и запази местните сортове грозде на острова, да сподели с потребителите историята на виното и да запази репутацията му. В тази насока, оранизацията се фокусира и върху подобряването на установените стандарти за качество - включително по-ниските максимални добиви и запазването на историческите райони. Други аспекти на организацията са съхраняване на  сложното винено наследство на Сицилия и същевременно насърчаване на растежа на региона. В днешни дни Sicilia DOC се състои от малки и големи винарни, посветени на производството на изключителни бели и червени вина, които имат стабилна връзка с тароара, от който произлизат. Вино с наименованието Sicilia DOC гарантира качество и дълбоко уважение към древните традиции на винопроизводството на острова. Само най-добрите вина в Сицилия носят този етикет.

Почвите в Сицилия и планините, от които произлизат, представляват огромен интерес. Етна, който е извисяващ се стратовулкан в източния край на острова, е отговорен за тъмните и богати на минерали почви, които характеризират лозята на Етна DOC. Лозите се засаждат по-високо - на вулканичните склонове, за да се възползват от по-хладния въздух и по-обогатените почви.

Основните сортове грозде, използвани в сицилианското лозарство, са местни (тези, които са исторически култивирани на острова) и по-нови, модерни, вносни. Като цяло в региона засятата площ с грозде се равнява на повече от 250,000 акра. Nero d'Avola и Catarratto са най-важните местни сортове, които заемат съответно 16% и 32% от лозята в Сицилия през 2008 г. Поради големия обем на сока, извличан всяка година от Catarratto, голяма част от него се транспортира до по-хладните италиански винарски райони, където се използва за обогатяване на тялото и състава на иначе висококиселинните и с леко тяло вина. Голяма част от това, което остава на острова, се използва за направата на Марсала, за която освен Catarrato, се използват и Grillo и Inzolia. Друго, известно и значимо за региона вина, макар и не толкова популярно като Марсала, е сладкото вино Moscato di Pantelleria, а гроздето, използвано за направата му, е от сорта Мускат от Александрия.

Други значими сортове грозде са Греканико, Аликанте (Гренаш), Перрикон, Ночера и Фраппато. Близките сортове Nerello Mascalese и Nerello Cappuccio са малки играчи по отношение на обема, но са от жизненоважно значение за самата Етна. Сира, от друга страна, е донесена тук от дома си в Южна Франция, където горещото лятно слънце и пясъчните, скалисти почви също са ключови компоненти на тероара. Силният, червен сорт от долината Рона доказва колко отлично успява да се приспособи към сицилианския топъл климат и със сигурност по-добре от Шардоне, който в по-малка степен успява да произвежда балансирани вина тук.

Въпреки че много неща са се променили, повечето от местните сортове грозде на Сицилия и традициите в лозарството продължават да играят важна роля. Благодарение на прецизното поддържане на лозята и нежната обработка на гроздето във винарните на Сицилия, вината Sicilia DOC се отличават със смесицата от аромати, с които Сицилия е известна още от древни времена и които представляват едни от най-добрите вина в Италия.

Като цяло, остров Сицилия е една от най-екзотичните италиански винарски дестинации, с очарователно крайбрежие, гръцки руини, нормански църкви, арабски крепости, барокови пиази, които съчетават присъствието на редица култури, оставили траен отпечатък не само върху винопроизводството, но и върху кулинарията. Репутацията на Сицилия като рай за храна и вино остава непокътната вече повече от 3000 години.