Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Пиемонт

  • Пиемонт


Един от важните винени региони в Италия е Пиемонт. Той е задължителна дестинация за всеки, който в някаква степен се интересува от вино. От една страна там се отглеждат различни по вкус и усещане сортове, нетипични за другите части на света. Такива са Неббиоло и Кортезе. На второ място, Пиемонт се счита за най-големия винен регион в Италия, по подобие на Тоскана, имайки много какво да разкаже за себе си. От всички 20 винени региона в Италия, той се нарежда на 6-то място по най-висока продукция. Освен това Пиемонт е много популярен сред местните жители в долината на река По, тъй като е дом на една трета от населението на Италия.

Първата асоциация с името на региона за винените ентусиасти, които вече са се сблъсквали по един или друг начин с Пиемонт, е Бароло и Барбареско, известни със своите вина от Неббиоло. Репутацията им е толкова добра, че въпреки малкия процент (около 3 %) от продукцията на целия регион, много често те са първото нещо, което идва в съзнанието на човек. Те имат изключителен потенциал за отлебаване и са перфектни за съхранение. Усещането при отпиване на едно от тези две вина е све едно човек се докосва до кадифе. Това е резултат от съвършено полираните танини, които с времето все повече се слива с виното. Колкото повече узрява, толкова  повече цветът му става по-кафеникав.

Но въпреки това, в Пиемонт има още много неща, на които си заслужава да се обърне внимание.

Разположението на Пиемонт е много интересно и нестандартно. На север е заобиколен от Алпите, а на юг – от Апенините. И точно надолу по склоновете на Апенините се намират лозята, от които се произвеждат едни от най-качествените и изискани вина в Пиемонт. От години вината предизвикват голям интерес с качествата си.

Има две основни характеристики, засягащи климата в Пиемонт: ледените Алпи и топлото Средиземноморие. Дневните температурни промени водят до гъста, сутрешна мъгла, която покрива буквално целия регион, и която в рамките на деня се изпарява. По този начин земята по горните части на хълмовете се радва на обилно слънце, което е предпоставка за добре узряло грозде и хубаво вино. От друга страна, на север от Апенините, в подножието на Алпите също се правят изключителни вина, но тъй като там е значително по-хладно, вината са по-свежи и с по-висока киселинност.

Други популярни сортове, използвани за производството на червено вино, са Barbera и Dolcetto. От Барбера се получава плодово и висококиселинно вино, докато от Долчетто вината са по-сладки, свежи, сухи и с малко танини.

Докато Торино е столицата на Пиемонт, Алба и Асти са в сърцето на винената индустрия в региона. Производството на вино изиграва значителна роля в историята на региона. Видни личности като Камило Бенсо и Джузепе Гарибалди, притежаващи лозя там, допринесли значително за развитието на региона и вината му.