Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Монталчино

  • Монталчино


Монталчино е живописен град, разположен върху хълмист терен и е считан за родното място на най-богатото и най-комплексно вино на Тоскана – а именно световноизвестното Brunello di Montalcino (Брунелло от Монталчино). Това плътно червено вино е сред най-престижните и търсени вина в света, спечелило на лозята си едно от първите DOCG отличия в Италия. Регионът има и друг повод за слава - преди 1888 г., едноименният сорт не е бил признаван за съставка на качествени вина, докато, тогава още неизвестният, Феручио Бионди-Санти не открива клонинг на Санджовезе и прави от него превъзходното Брунелло от Монталчино. По този повод вината Брунелло ди Монталчино са най-новите престижни вина на Италия. И така сравнително новата му популяризация го прави още по-желан и привлекателен.

Посещаването на тази земя, дом на прекрасни лозови насаждения, древни селища и интензивни вина, е задължително за всеки истински ценител на виното. Терасовидните хълмове са сред най-отличителните черти на този красив район, осигурявайки съвършената атмосфера за обиколка около винарските изби.

Въпреки че деноминацията DOCG се намира точно зад Chianti Classico и е само на 70 мили южно от Флоренция, Brunello di Montalcino е по-топъл и по-сух от Кианти, с прохладни нощи, осигуряващи проветряване. Тези нежни, средиземноморски условия позволяват на Sangiovese Grosso (сорт, известен още като Brunello) да узреет до съвършенство, въпреки че това е първият регион, който събира реколтата си през септември. Вината, произведени тук, се считат за по-плътни и по-тъмни от тези в Кианти и добре се комбинират с богатите тоскански традиционни ястия.

От своето начало, Брунело ди Монталчино е пригодено да бъде дълготрайно вино - претърпяло дълга ферментация и прекарало много години в дъбови бъчви. По този начин то се превръща в интензивно вино с пиперливи танини, които обаче омекотяват вкуса си с времето. И така, когато настъпи точният момент за опитването му, те са придобили съвсем друга форма и вкус, наподобяващ нежно докосване на кадифе. Дори днес вината отлежават най-малко 48 месеца преди да бъдат пуснати на пазара, което означава, че могат да продължат да остаряват грациозно в продължение на десетилетия. Дори вековните вина от региона могат да бъдат повече от зашеметяващи. Вината отлежават в големи стари словенски дъбови бъчви, които допринасят в малка степен с дъбов аромат и ванилови нотки. Друга отличителна характеристика на тези вина е, че се правят от един единствен сорт, което е разрешено при DOCG. Сортът е представен самостоятелно, без никакви други сортове, които да объркват съвършените му и мощни аромати. В комбинация с внимателната, трудоемка и много скъпа изработка, Брунелло ди Монталчино е едно от най-изключителните и най-скъпите вина на Италия през XX-ти век. В днешни дни е безспорен фаворит на редица колекционери.

Макар географски и културно подобни на Кианти, Монталчино има пясъчни почви и повече варовик от тези на север. В най-северните части с DOCG, почвите са по-варовити и се радват на по-хладен микроклимат. В целия регион лозята са засадени на 300 до 500 метра надморска височина и поради стръмните тераси голяма част от прибирането на реколтата се извършва ръчно. Най-добрите лозя се намират по южните склонове, които гледат към планинската верига Monte Amiata – верига от скалисти върхове, които действат като бариера за дъжд и градушка.

В днешни дни броят на производителите тук рязко се е увеличил в сравнение с 50-те години на миналия век, когато само семейство Biondi-Santi произвежда Brunello di Montalcino. По настоящем има над 120 производители с площ на лозята си от 3000 акра, които произвеждат около 3,5 милиона бутилки годишно, като всички те са изключителни.