Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Косте дела Сесия

  • Косте дела Сесия


Косте делла Сесия е район с деноминация за произход (DOC), известен със своите бели, червени и розе вина. Те се произвеждат от грозде, отглеждано по хълмовете на региона, източно от Biella в Пиемонт, Северозападна Италия. Обхватът на зоната се припокрива изцяло с обединената зона DOCs, състояща се от Gattinara, Lessona и Bramaterra - тримата признати майстори на вино от сорта Небиоло в северен Пиемонт. Те се отличават с винарска традиция и утвърдена репутация през вековете. Лозята са част от историята им региона още от римската епоха и са станали обект на писанията на Плиний Стар, който с възхваляващи думи разпространява качеството и характеристиките на вината от там.

През Средновековието се наблюдава увеличаване на площите, засадени с лозя, и по-голямо предлагане на вина, но едва през ХVІІІ век започва забележителното земеделско обновяване и отглеждането на лозата става само върху хълмовете на региона.

Като област, Косте дела Сесиа обхваща важни, различни климатични, педологични и морфологични зони. Почвата е съвкупност от глина, чакъл, малки камъчета, гранит и порфир, благодарение на които вината са толкова богати и харесвани.

Под името Косте дела Сесиа се разбира и алтернативен метод на правене на вина, различен от другите със строги условия, рестрикции и специфики. Правейки вина под тази титла, дава на производителите доста повече свобода при използваните стилове. Най-значителната разлика е, че имат правото да използват сортове грозде, различни от Небиоло.

Най-често срещаната форма на вино от Coste della Sesia е стандартното червено вино, направено от Nebbiolo, Bonarda, Vespolina, Croatina и Barbera. Тези сортове могат да се използват и поотделно, при условие че представляват най-малко 50 % от цялото вино, съгласно законите на DOC. Принципите при розетата са същите като при червените вина.  

Белите вина от Косте дела Сесиа (Бианко) са по-рядко срещани от червените, но са също толкова интересни и завладяващи. Те се правят почти изцяло от сорта Erbaluce, който е един от малкото бели сортове, произхождащи от Пиемонт. Erbaluce е може би най-известен с присъствието си в сладките вина на Erbaluce di Caluso.