Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Нае

  • НаеНае (Nahe) е малък германски винен регион, намиращ се по поречието на едноименната река, на която е и кръстен, в провинция Райнланд-Пфалц и където се произвеждат едни от най-добрите немски вина. Върху лозята, разположени на площ от 4155 хектара (10,270 дка) през 2008 г. доминират белите сортове, които представляват 75% от всички, а Ризлингът е най-често срещаният сорт с 27,2% дял.  Характерно за Нае е, че почвите са много разнообразни поради вулканичния си състав.

Въпреки че регионът е бил населен още в римско време, а селището Монцинген е споменато като винено селище още през 778 г., виненият регион Нае официално е обявен за такъв едва през 1971 година. Преди това вината са се продавали като обикновени „рейнски“. През последните десетилетия няколко производители успяват да си създадат добро име със своите вина от Ризлинг, ценени много високо на международни конкурси и състезания и са си заслужили място на световната винена сцена.

От самото начало регионът има доста разнообразна история с възходи и падения. Когато римляните се придвижвали на север през Европа, те донесли лози точно в тези части на Германия,  създавайки редица лозя в Мозел. Но за да се достигне този резултат и в Нае, минали около 500 години. Особено с частта „Горен Нае“, която била много трудна за обработка. Постепенно с нарастване на населението и с пристигане на посетители, любопитни да разгледат, все повече хора разбрали за качествата на гроздето и виното, произведено от него и не след дълго Нае станал доста популярен. От началото до средата на 19-ти век Нае преживява т.нар. Златен век на просперитет, когато няколко изби претърпяват големи успехи и започват да се сервират на кралските особи. Последвани са от лош период с набези на филоксера и две сетовни войни. Скъпият немски ризлинг се превръща в мръсна дума и много производители преминават към други сортове или пък спират производството си изцяло. В днешно време Нае е един от най-ценените немски региони, загърбил несправедливостите от миналото и готов да посрещне всеки, любопитен да опита качествено немско вино от изключително трудни за отглеждане лозя.

В частта „Горен Нае“ по-стръмните склонове, състоящи се от вулканичен или закален камък, и от червеникави шисти с примеси от глина, както и перфектното южно изложение дават повече финес, минералност и пикантност на елегантния Ризлинг. Районът е известен и със скъпоценните си камъни.

Около Бад Кройцнах лозята са по-малко каменисти и богати на минерали, а съдържанието на глина в почвата се увеличава с приближаването на Нае на север до Бинген. Най-добрите лозя Бад Кройцнах се намират в северните покрайнини на града.

Регионът представлява живописна гледка от лозя, овощни градини и ливади, заобиколени от скали и поразителни геоложки формации. Въпреки че Нае е един от по-малките немски винени региони, той има необикновен обхват и изумителна почвена структура. Поради тази причина регионът е в състояние да произвежда доста разнообразни вина от сравнително малко сортове грозде. По-стръмните участъци от вулканичен или изветрен камък, както и тези с червени глинест шисти са предопределени за направата на елегантни, леко пикантни, фини вина Ризлинг с приятна свежест и цветисти нотки. Докато по-правите участъци с глинеста, льосова и песъчлива почва създават по-леки и ароматни вина с нотки на свежи цветя и билки.

Прецизното класифициране на лозята в Нае, както и в другите части от Германия, по подобие на класификациите в Шабли и Кот Д‘Ор, все още е в процес на създаване, като голяма част от работата се извършва от VDP и други организации на производителите, а не от германското правителство. Най-високо класираните лозя, идентифицирани като Grosse Lage от VDP, могат да бъдат намерени в Monzigen в най-западната част на Горен Нае до Бад Кройцнах и надолу през Долен Нае до Мюнста-Сармщайм.

Водещите производители от Нае са разположени в най-различни области. Weingut Dönnhof в Оберхаузен е бил и продължава да бъде носител на множество награди в продължение на години и се е превърнал в една от най-големите изби в Германия.

Климатът на района е умерен, мек и сух. В по-ниските участъци при реката между Бинген и Бад Кройцнах, червените сортове, които са особено специфични спрямо климата, виреят изключително добре, произвеждайки концентрирана гроздова мъст с умерена киселинна структура. В горната част на Нае и в долините отстрани климатът е повлиян от по-хладния въздух, който идва от гората и хълмовете около нея. Там гроздето узрява по-късно, което е в полза на ароматите и киселинната структура на Ризлинга. В следствие на това се получават  колоритни, плодови и леки вина.