Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Прованс

  • Прованс


Прованс – земята на лавандулата и виното, е географски регион и историческа местност, намираща се в най-югоизточната част на Франция. Простира се от долната част на река Рона на запад до границата с Италия на изток (Кот Д‘Азур). На юг гранични със средиземно море.

Римляните направили този регион първата римска провинция и я нарекли Provincia Romana. По-късно е превъзгласен за провинция на кралете във Франция. Въпреки че е част от Франция, и до ден днешен запазва различна културна и езикова идентичност.   

Като винен регион Прованс е най-известен с високото качество на своите розета, с количеството грозде, което се разжда там, както и с мекия си, топъл климат. Всички лозя в Прованс покриват обща площ от около 200 км. по югоизточната брегова ивица. В този изцяло средиземноморски климат всяко от лозята се намира на не повече от 55 км от Средиземно море. По този начин всички се радват на около 3000 слънчеви часа годишно (125 дни), заедно със средногодишна температура от 14,5 ° C  (58 ° F). Сухите и дълги лета осигуряват идеални условия за отглеждане на гроздето, а типичните за южна Франция ветрове поддържат почвата суха и без вредители, а небето чисто.

 За разлика от другите южни винени региони на Франция, където през последните години голяма част от методите на производство се модернизират и изменят почти изцяло традиционните такива, в Прованс промените са доста по-малко. Една от тях е сръзвана с отглеждането на гроздето - през последните десетилетия голяма част от сортовете се отглеждат под тежък контрол, за разлика от преди. Традиционните сортове като Carignan, Barbaroux (в Сардиния Барбароса) и Calitor се заменят с по-комерсиални сортове като Grenache, Syrah и дори Cabernet Sauvignon. Терминът cépages améliorateurs („подобрители на сортовете“) придобива популярност в Прованс, както и в съседния регион Лангедок-Русийон. По-успешните местни сортове Mourvèdre, Tibouren и Vermentino (местно известни като Rolle) запазват своята известност, демонстрирайки важността си в провансалските червени, бели и розе вина.

Като се има предвид големината на региона, има сравнително малко апелации, най-голямата от които е Кот Де Прованс.

Прованс се смята за уникален регион и един от най-известните и разпознаваеми по целия свят. Той може да се гордее както с розетата си от Кот де Прованс, които са се превърнали в типични за тази апелация вина, така и с вината от малките апелации, които са също толкова неповторими и предизвикват интерес от страна на винените ентусиасти. Например в крайните източни части на Прованс има малки, кокетни апелации, където се правят изключително ароматни вина, наподобяващи парфюм от различни аромати. Крайните западни части пък са дом на органичните червени вина и розета.  Лозарската част на Прованс се състои от 9 апелации със знак АОС. Той обозначава конкретна лозарска област, която се определя от много фактори. Те, от своя страна, създават уникалния й характер – например: типа почва, климата, географията. Освен това, символът АОС поставя някои важни условия към областите. На винарите им е разрешено да засаждат само определени видове грозде. Засаждането и отглеждането на гроздовете става по определен начин, а също и има ограничение за количеството грозде, което може да се произвежда. Купажите изискват определен процент от различните сортове, а нивата на алкохол и остатъчна захар са регулирани. Има и стриктни правила по отношение на етикетирането, които е задължително да се спазват.


Факти за Прованс:

·         1. 88 % от вината, производени в Прованс, са розета;

·         2. Прованс е най-старият винен регион във Франция, където се правят вина от преди 2600 години;

·         3. В Прованс се намира единственият в света институт за изследване на различните стилове вино;

·      4. Прованс е богат на всякакви билки и растения като лавандула, розмарин, хвойна и мащерка. Твърди се, че вината придобиват толкова добър вкус, благодарение на тези растения.

·      5. Класическата форма на бултилка за розе е изчистена, извита (в долната част е прибрана, наподобяваща корсет. За съжаление    напоследък да се намери такава форма на бутилка е трудна задача в Прованс. В други части, като Бодро, Бургундия и Елзас, все   още се използват класическите бутилки, но в Прованс напоследък производителите залагат на въображението и създават  бутилки с всякакви форми и размери.


·          6. 10 % от световното производство на вино е за розе. А най-големият производител на розе вина е Франция.

·          7. Най-известните собственици на имение в Прованс са Брад Пит и Анджелина Джоли, чието произведение е розето Миравал.