Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Лангедок

  • ЛангедокЛангедок е историческа област в Южна Франция с главен град Тулуза. Днес тя е разделена на два административни региона - Юг-Пиренеи и Лангедок-Русийон, които съответстват на някогашните Горен и Долен Лангедок. Тя е центъра на старата Окситания – lo País d'Òc, където се произвеждат сухи, трапезни бели, червени и розе вина. Около 75% от цялото произведено вино в Лангедок е от червени, а останалите 25% са разделени по равно между бели вина и розе.

Като цяло Лангедок е най-големият по мащаби винен регион в света. Освен с впечатляващата големина на територията си, той е изключително важен и в икономически план за европейското винотпроизводство, както и за международната винена култура като цяло. От всички френски винени региони, точно Лангедок е този с най-стари корени във винопроизводството и лозарството. Въпреки това до скоро малко производители могли да се похвалят с висококачествени вина. Неотдавна славата на Лангедок била свързана по-скоро с количеството произведени вина (добивите от грозде били повече от 200 хл/ха всяка година), отколкото с качеството им. До 1980 г. произведеното вино само в Лангедок е представлявало около 10 % от всичкото вино на света.

Типичното червено вино от Лангедок е със средно тяло и притежава нотки на свежи плодове. Най-добрите примери имат по-тежки аромати с нотки на подправки, зелена трева и кожа. Най-често се използват класическите френски сортове Гренаш, Сира и Мурведър, като понякога може да се срещне аромат на Каринян и Сензо.

Белите вина от този регион се произвеждат от по-рядкосрещани сортове като Grenache Blanc, Clairette and Bourboulenc, в някои случаи се използват и Viognier, Marsanne and Roussanne ette. В много специфични случаи, за направата на Picpoul du Pinet, се използва и малко известният местен сорт Picpoul. Розетата са на основата на ключови червени сортове, с намесата на бели.

В апелацията Лангедок се намират редица подрегиони, чиито вина са с особено високо качество. От изток на запад това са: Sommieres, Pic Saint-Loup, Gres de Montpellier, Terrasses du Larzac, Pezenas и известната La Clape. Специфичната апелация, откъдето идват белите вина Picpoul de Pinet също се разглежда като подрегион тук.

В рамките на споменатите по-горе подрегиони има по-малки лозарски площи, които са познати под названието „тероари“. Най-известние от тях са Сен Дрежери и Кабриере. Забележителна е и малката област Montpeyroux - площ, намираща се само на няколко мили западно от Aniane (домът на високоценените винарни Mas de Daumas Gassac и Domaine de la Grange des Peres). След като официално се определят като източници на висококачествено вино, на тези райони се разрешава да добавят свои собствени имена към наименованието на Лангедок (напр. Лангедок Ла Клап).

Преименуването от Coteaux du Languedoc и преразглеждането на законите за апелациите са част от усилията за подобряване на репутацията на Лангедок-Русийон и неговите вина. Една от най-важните стъпки е постепенното намаляване на дела на Каринян и Сензо, използвани в местните вина. Законът за апелациите забранява тези два сорта (индивидуално или в комбинация от тях) да съставляват повече от 40% от всяко стандартно вино от Лангедок. Има дори още по-строги ограничения за сортовете, изпозлвани във вината от подрегионите или т.нар. тероари. От регион, в който се правят в огромни количества нежелани за консумация вина, Лангедок се превръща в място с качествени вина и постепенно количеството разменя мястото си с качеството.