Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Шампан

  • Шампан

Шампан е винен регион в историческата провинция Шампан, намиращ се в североизточната част на Франция. Най-известен е с производството на пенливото бяло вино, което е наречено на него. Законодателството на ЕС и законите на повечето страни запазват термина "шампанско" изключително и само за вина, произхождащи от тази област и разположени на около 160 км. източно от Париж. Лозарските граници на Шампан са законово уредени, като самата територия е разделена на пет части -  Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Côte de Sézanne и Aube, и 17 подрегиона за производство на вино.

Разположен в северните краища на Франция, Шампан изиграва значителна роля в историята за развитието на този уникален тероар. Близостта му до Париж засилва икономическия успех в търговията с вино, но също така поставя селата и прилежащите им лозя по пътя на маршируващите армии напът към френската столица. Въпреки честотата на военните конфликти, регионът си създава репутация на качествен производител на вина още през ранното средновековие и успява да задържи името си на такъв и до наши дни.

Основните сортове грозде, отглеждани в региона, са Шардоне, Пино ноар и Пино Мюние. Пино Ноарът е най-широко разпространеният сорт в района на Aube и расте много добре в Montagne de Reims. Пино Мюние е доминиращ в района на Вале де ла Марн.

Производственият процес за шампанското е подобен на този за другите вина, но включва и допълнителен (и изключително важен) етап, по време на който се започва вторична ферментация в бутилката чрез добавяне на дрожди и захари. Именно това генерира мехурчета от въглероден диоксид, отговорни за нестандартния звук при отваряне и шуплите, превърнали се в символи на Шампан. Вината от Шампан се разделят на няколко категории според стила си.


-          Non-vintage (NV) – това е най-традиционният от всички стилове Шампанско. Представлява купаж от няколко сорта и реколти грозде. Минимумът за отлежаване при тези вина е година и половина. Ако на етикета на едно шампанско не е изписан точно към кой стил принадлежи, значи това е NV.

-          Vintage Millésime (Винтидж Милезим) – И този стил е традиционен. През последните 60 години са отбелязани само 46 такива реколти. Шампанските тук трябва да отлежават минимум 3 години, преди да бъдат пуснати на пазара. Те са от изключително високо качество.

-          Cuvée de prestige (Кюве де Престиж) традиционен стил. Нарича се още tête de cuvée или “Grande Cuvee“. Представлява най-доброто, което може да се произведе от шампанската къща.

-          Blanc de Blancs (Блан де блан) – нетрадиционен стил. Означава шампанско, направено изцяло от бял сорт, например Шардоне.

-          Blanc de Noirs (Блан де Ноар) – нетрадиционен стил. Шампанско, направено изцяло от червен сорт, например Пино Ноар или Пино Мюние.

-          Rosé (Розé) – традиционен стил. Обикновено представлява бленд от бяло и червено вино за създаване на розово вино, благодарение на вторичната ферментация. Сортовете, които най-често се използват за направата на Розе са Пино Ноар, Шардоне и Мюние. Практикува се също методът „Saignée Method“.

Друго важно разяснение, свързано с вината от Шампан, е терминът „Брут“. Той разкрива нивото на сладост в едно шампанско, което варира от най-ниската степен на сладост „Brut Zero“ до „Doux“, съответно най-високата. Стиловете могат да се подредят, както следва:

-          Brut Nature                                                              - 0-3 г/л остатъчна захар (ОЗ);

-          Extra Brut или Brut Zero (Екстра брут)        - 0-6 г/л ОЗ;

-          Brut (Брут)                                                               - 0-12 г/л ОЗ;

-          Extra Dry/Extra sec (Екстра сухо)                   - 12-17 г/л ОЗ;

-          Dry/Sec (сухо)                                                        - 17-32 г/л ОЗ;

-          Demi-Sec (Полу-сладко)                                     - 32-50 г/л ОЗ;

-          Doux (сладко)                                                        - 50+ г/л ОЗ;

Сладостта в шампанското идва от дозата. Тя е смес от захар и вино (захар от захарна тръстика, захар от цвекло или гроздова мъст), която се добавя след приключване на вторичната ферментация. Обикновено повечето шампански съдържат около 8-12 грама на литър.

Друг термин, на който трябва да се обърне внимание, когато става дума за Шампан, е т.нар. „Шампанска къща“ (Champagne house). За разлика от всички други страни по света, големите винорпоизводители от Шампан не отглеждали свои собствени лозя за производството на вината си. Вместо това купували цялото или част от гроздето, което им било нужно от дребни лозари, след което го преработвали по свой метод и използвали за направата на вина със свой етикет. Голяма част от вината от Шампан се произвеждат точно по този начин от Шампански къщи, които се отличават с по-мащабно производство, повече международна слава (най-видните примери за това са Veuve Clicquot и Moet & Chandon) и придържане към сравнително еднакво количество произведени бутилки всяка година. Въпреки това в днешно време „модата“ на тези къщи отминава и все повече производители се стремят да отглеждат свои собствени лозя в знак на по-високо качество и отдаденост към виното.