Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Бургундия

  • Бургундия

Бургундия и историческа територия и бивша административна зона на Франция. Там я наричат Боргон, докато навсякъде другаде е позната като Бургундия. Прието е, че името й идва от бургундите -  източногермански хора, които се преместват на запад отвъд Рейн през късния римски период.

Исторически "Бургундия" се свързва с няколко политически обекта, включително кралства и херцогства, обхващащи територия от Средиземноморието до Ниските страни. От януари 2016 г. под името Бургундия се разбира специфична част от френския административен район Бургундия-Франш-Комте, който се състои от четири области: Кот д'Ор, Сон и Лоар, Йон и Нивр.

Измежду винените любители съществуват спорове – червените вина от коя област са най-добрите в света. Според едни това са вината от Бургундия, а според други – от Бордо. Но всички признават, че нищо не може да се сравни с аромата и вкуса на едно червено вино от Бургундия.Благодарение на уникалния тероар, там се произвеждат както червени, така и бели вина с изключително качество. Спокойно може да се каже, че този регион е домът на тероарите, тъй като се слави с най-разнообразни и разнородни почви. Качествата, които ги свързват, са богатите, дълбоките и силно минерализираните почви. Но на практика два съседни имота могат да притежават коренно различни почви. Например усамотеният в подножието на варовикови хълмове в северозападната част на Бургундия район Шабли, който произвежда бели вина толкова различни по стил от тези в централната Бургундия, често се третира като самостоятелен. Друг пример е Божоле. Той се намира на 130 мили южно от Шабли и към него се отнасят като към подрайон на Бургундия, въпреки че се намира в Рона-Алпи.

Повечето лозя там имат варовикова почва с примеси от глина, понякога пясък или чакъл. Там където доминира варовикът, се отглеждат бели сортове, а където има повече чакъл, се отглежда грозде за червени вина.

Климатът в Бургундия на повечето места е континентален, това означава, че има студени зими и сравнително топли лета с постоянна заплаха от градушки. Северното местоположение на региона и хладния му климат предразполагат гроздето да узрява почти изцяло почти всяка година, като трябва да се има в предвид, че не всяка година има добра реколта. Някои години са прекалено дъждовни, или пък са твърде студени. За щастие, гроздето се е адаптирало към този климат.

Почти всички червени вина от региона произлизат от един единствен сорт горзде и това е Пино Ноар. Той е един от двата славни и типични за региона сорта – Пино Ноар и Шардоне. 

Пино Ноар е известен с това, че е труден за култивиране, защото има много специфични почвени и климатични изисквания, за да произвежда най-добрите си плодове. А Бургундия притежава тези климат и почва. Там се постигат най-високите резултати с този сорт, в сравнение с всеки друг регион. Червените вина са най-фините и елегантни примери за предизвикателството да се отглежда този сорт.

Шардоне е другият важен сорт в региона и е в основата на най-прецизните бели вина там. Въпреки че в наши дни Шардоне се е превърнал в почти универсален сорт, той достига своите върхове точно в Бургундия, където от него се правят сложни, майсторски вина, които могат да отлежават десетилетия.

Бургундия е район с малки по територия лозя, смесена собственост на имотите и относително малка продукция. Там се произвеждат общо около 22 милиона касетки с вино годишно. За сравнение – това е много малка част от продукцията на Бордо, но пък по важност и качество се нареждат на челните места в света.

Освен това, лозовите насаждения в Бургундия са доста по-малки по размер от тези в Бордо. Разбира се, има и големи такива, но те са смесена собственост и си делят много на брой собственици. От това следва, че от едно лозе произлизат много и различни вина.

Фактът, че мащабите на производство в Бургундия са малки, води до три неща: вината са скъпи, защото количествата са малки, предлагат се множество марки от всяко едно вино. И не на последно място, наименованието на лозето не е надеждна индикация за качеството на виното, тъй като всяко лозе има няколко собственици и винопроизводители, които се различават по своята всеотдайност и способност.