Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Сан Антонио

  • Долината Сан АнтониоДолината Сан Антонио е малък винен регион в Чили, разположен на запад от столицата Сантяго. За разлика от повечето други чилийски региони, Сан Антонио е ново попълнение и може да се похвали с изключителните си вина от Пино Ноар, а също и с международно признатите и уважавани бели вина от Совиньон Блан и Шардоне. 

                Провинцията, на която е кръстена долината, заобикаля град Сан Антонио на 90 километра западно от центъра на Сантяго и на юг от долината Казабланка. Лозята са разположени върху хълмовете, характерни за региона, често на разстояние 20 мили от Тихия океан.

                Лозарството в Сан Антонио е силно повлияно от въздействието на океана. По начало прохладните сутрешни мъгли и пролетните заскрежавания са по-характерни за долината Напа и Бордо, отколкото за чилийските винарски региони, но студените Хумболтовски течения, които духат по западния бряг на Чили, носят точно такива условия към долината. Всъщност това влияние на океана е направило лозарството в този регион възможно, тъй като долината е разположена на географска ширина 33 ° S и е много по-близо до екватора, отколкото всеки друг европейски лозе.

                По-хладните условия през деня и значителният спад на температурите през нощта водят до продължителна вегетация и по-дълъг период на зреене, което предразполага долината Сан Антонио да произвежда качествени и с балансирана захарност и киселинност вина от Пино Ноар и Шардоне, които са изключително приятни и ароматни.

                Почвите в долината до голяма степен са гранитни с примеси от глина. Този, на пръв поглед лош за лозарството почвен състав, прави земята добре дренирана, което е предпоставка за качествена реколта. По начало при такъв тип почва, лозите са принудени да развият дълбока коренова система, с помощта на която да достигат по-надълбоко до така важните за растежа им вода и хранителни вещества. Но веднъж достигнати, произведеното грозде е с много високо качество и комплексност. Количеството валежи, което пада, обикновено е концентрирано през зимните месеци, и е недостатъчно да напои лозите. Точно затова е нужен и допълнителен източник на вода. Освен валежите, единственият друг възможен източник е река Майпо. Точно поради тази причина, е изграден тръбопровод с дължина 5 мили (8 км), който има за цел да доведе водата от реката до долинатата Лейда.

                Винарските изби в този регион не са толкова много, колкото в другите по-стари винарски региони в Чили. Сан Антонио се е превърнал в дом на ограничен брой производители, повечето от които са специалисти, които се възползват от необичайния (в добрия смисъл на думата) тероар, за разлика от други места, където преобладават големите винарни, фокусирани върху масовото производство.

                Съществува още една долина със същото име като тази. Долината Сан Антонио AVA се намира в окръг Монтерей, Калифорния, САЩ и много често бива бъркана със Сан Антонио от Чили.