Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Майпо

  • Долината МайпоС масивните върхове на Андите, които несъмнено оформят спиращи дъха гледки, долината Майпо е едно от най-живописните места в Чили. Тя е и дом на едни от най-добрите вина в страната. Каберне Совиньон е на почит тук, а алувиалните потоци, целодневните слънчеви лъчи и прохладните вечери създават отличното място за отглеждане на грозде, от което се правят разкошни червени вина. Регионът се наслаждава на идеални условия за направата на известните си червени, ароматни и танинести вина – терасовидни лозя, чакълеста почва, топли дни и прохладни нощи.

Долината Майпо е един от най-важните винарски региони в Чили. Разположена на юг от столицата Сантяго, долината е дом на някои от най-престижните вина в страната, често описвана и като „Бордо от Южна Америка“.

                Долината Майпо е домът на лозарството в Чили. Първите лозови насаждения са били засадени около Сантяго при създаването на града през 1540-те години, но едва през 1800-те лозарството започва да се разширява значително. Това се случва като косвен резултат от дейността на местни предприемачи, придобили богатство от минералните блага на долината, открити в пустинята Атакама на север. Тогава тези хора започнали често да пътуват до Франция, връщайки се у дома с лозя, които засаждали в новите си винарски имения, отново под влияние на френската култура. През този период са създадени някои от най-престижните изби, които се уважават и до днес и които са се превърнали в символ на чилийското винопроизводство.

                Като цяло регионът може да се раздели на три области: Алто Майпо, централен Майпо и Майпо Бахо. 

Лозята на Алто Майпо (или Горен Майпо) минават по източния край на Андите, където се възползват от надморската височина от 1300-2500 фута (400-760 м). На тази височина силното слънце през деня е последвано от студени нощи, които забавят цялостния процес на зреене на гроздето. Това удължава вегетационния период, което води до баланс на зрелостта и киселинността. Колувиалните почви на Алто Майпо (тези, които се отлагат благодарение на гравитацията, а не на натиска на реките) са скалисти и свободно отводняващи се и се считат за отлични за лозарството: лозята трябва да създадат по-дълга и здрава коренова система, с която да достигнат по-дълбоко до нужната им вода и хранителни вещества. В резултат на това, плодовете са по-малки и с по-висока концентрация на захари и киселини. Алто Майпо, който обхваща подрайоните Пуенте Алто и Пирк, е най-престижният от трите подрегиона на Майпо.

Централен Майпо (понякога наричан Мейпо Медио) е ниско разположен терен на запад от Алто Майпо, обграждащ градовете Буин и Пейн. Той е най-старият и най-разнообразният винарски регион. Климатът там е малко по-топъл, отколкото в Алто Майпо, а почвите са по-глинести и плодородни, което води до малко по-малко изискан стил на вината. И тук Каберне Совиньон е най-отглежданият сорт грозде, но има и значителни насаждения от Карменер, тъй като по-топлия климат е подходящ за този иконичен чилийски сорт.

Майпо Байо (или ниският Майпо) се разполага в градовете Исла де Майпо и Талаганте. Винената индустрия там се занимава повече с винопроизводството, отколкото с лозарството, и докато лозовите масиви се броят на пръсти, винарните са много повече. В близост до реката има лозарски части, където прохладните бризове създават мезоклимати, подходящи за отглеждане на бели сортове, освен най-разпространеният Каберне Совиньон.

                Годишните валежи в Майпо са много ниски и климатът е едновременно топъл и сух, така че пристигането на технологичния напредък през 80-те години донася със себе си възможност за проява на известна последователност в производството на вино. Капковото напояване дава на винопроизводителите „оръжие“ срещу продължителните сухи периоди, а резервоарите от неръждаема стомана и дъбовите бъчви позволяват на ферментацията и стареенето да бъдат контролирани и по-качествени.

                Заедно с Каберне Совиньон и Карменер, широка гама от сортове е засята в долината, включително Мерло, Сира, Шардоне и Совиньон Блан.