Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Лейда

  • Долината ЛейдаДолината Лейда е малък подрайон на региона долина Сан Антонио в Чили, граничещ с Андите на изток и с Тихия океан на запад, и на 100 километра западно от чилийската столица Сантяго. Регионът има прохладен климат, който се радва на въздействието на студените Хумболтовски течения от Тихия океан, което означава, че произвежда свежи, живи вина от Пино Ноар и Шардоне. В района има примери и за отлични вина от Совиньон Блан и Сира.

                В близкото минало долината Лейда традиционно се свързва с производството на пшеница и ечемик, но бързо придобива репутация на винарски район след като винени критици и потребители остават във възторг от него. Първите лозари се появяват в Лейда в края на 90-те години, привлечени от тероара, който е почти идеален за производство на първокласно грозде, с изключение на липсата на редовен източник на вода за напояване. Значителна инвестиция от тяхна страна е изграждането на тръбопровод с дължина 8 мили, който да насочва водата от река Майпо на юг. Това отваря оргомни възможности за района, но за семтка на това оттогава засаждането на нови лозя е ограничено от капацитета на този тръбопровод.

                Регионът е разположен върху редица хълмове откъм морето, които предпазват централната част на Чили от океанските влияния. Тази непосредствена близост до брега кара производителите да се насочат именно към Лейда. Студеният океански бриз и сутрешната мъгла намаляват средните температури, поради което долината е значително по-хладна, отколкото предполага ниската й географска ширина. Тези ниски температури се допълват от топлото слънце по време на дългия вегетационен период, позволявайки на гроздето да узрее напълно и да развие комплексност, същевременно запазвайки киселинността.

                Почвите на долината Лейда са съставени предимно от пясък и глина върху гранитна основа с умерен дренаж. Те са с ниска раждаемост, тъй като борбата им за хранителни вещества и вода е доста по-голяма, отколкото при други почви, и по този начин от тях се произвежда първокласно грозде. Така гроздето влага цялата си енергия, за да произведе малко като количество, но много по-концентрирано грозде. Вината от такова грозде са по-сложни и ароматни.