Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Курико

  • Долината Курико


Долината Курико е винаро-лозарски регион от далечната 1800 г., но от скоро започва да привлича световното внимание към себе си, благодарение на повишаващото се качество на вината от там. Долината Курико притежава съвършена и много плодородна почва, подходяща за отглеждане на отлично грозде. Това е благодарение на средиземноморския климат, на реката Каикилло (Quaiquillo), която минава до нея и на обкръжаващите я от изток и от запад планини. 

Долината се намира в централната част на Чили, на около 185 км (115 мили) южно от столицата Сантяго и е позната с многото си микроклимати и с над 30-те сорта, които успяват да виреят там. Основно е разделена на два подрегиона: Тено (Teno) на север и Лонтуе (Lontue) на юг.

                Курико е регионът, избран от испанската легенда Мигел Торес през 1979 г., когато той започва да обикаля в търсене на най-добрия тероар за отглеждане на лозята си. Торес донася със себе си редица техники и способи за винопроизводство, които оказват значително влияние върху чилийската виноиндустрия като цяло.

Инвестициите и иновациите на Торес, от които и резервоари от неръждаема стомана (впрочем към настоящия момент вече много често използвани), за времето си предизвикват отзвук и привличат чуждестранни инвестиции - няколко уважавани винарни, които превръщат региона в един от най-продуктивните в страната. И докато преди време са се обръщали към него като към „южната част на региона Мауле“, то сега вече е признат за самостоятелен винен регион, известен с производството на достъпни вина, най-вече от Каберне Совиньон и Совиньон Блан.

                Климатът на долината е разнообразен. Източната част, която е по-близо до Андите, е по-хладна от западната, тъй като се влияе от бризовете, слизащи долу по склоновете. По този начин той се различава и от по-северните части, където долините, бидейки повлияни от Тихия океан, обикновено са доста по-хладни. В Курико обаче хълмовете на крайбрежните зони разсейват ефекта от движението на въздуха. Основните производствени центрове и утвърдените имена на вината от долината Курико (Montes, Echeverria, San Pedro, Torres и Valdivieso) са разположени около по-хладните източни градове Курико и Молино. Регионът е предпазен от океана и е обграден от Андите. Тези два фактора го правят подходящ за отглеждане на ярки и структурирани бели вина.

                Реките Лонтуе и Тено, образувани от разтапящите се ледове по върховете на Андите, преминават през долината преди да се слеят и да образуват река Матакито, имайки огромна заслуга за лозарството там. Почвите в Курико са песъчливи с примеси от варовик и вулканична скала от Андите, получени от отлагането им през годините, както и от натиска на реките и на гравитацията върху тях. Въпреки че тези почви са по-плодородни от почвите в други чилийски региони, където фокусът е към по-високо качество, добивите им са достатъчно високи, че да затвърдят репутацията на региона като качествена област за производство на големи количества вино.

                Лозовите насаждения на Курико имат повече сортове, отколкото навсякъде другаде в Чили. Доминиращите сортове обаче не са се променили с годините и си остават Каберне Совиньон и Совиньон Блан. Най-голямото предимство на тази долина пред другите е последователната и надеждна продукция, която дава на винарите сигурността, която липсва на много други места.

                С относително студената си зима и горещото си лято, Курико е най-подходящ за посещение през месец март, когато се провежда и най-старият и най-големият фестивал на гроздето в Чили. Винарската обиколка е придобила популярност през годините и много хора отиват там, за да посетят голямо разнообразие от винарски къщи и техните произведения. Фестивалът е насочен върху културите и традициите на централната част на Чили, като местните жители и международните туристи участват в дегустации, културни събития, гастрономически проби, конкурси за Harvest Queen и други, и обичайното състезание по мачкане на грозде.