Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Колчагуа

  • Долината КолчагуаДолината Колчагуа се намира в централната част на Чили и е една от най-обещаващите винарски региони на Южна Америка. Тя е една от трите провинции на централния чилийски регион на O'Higgins (VI) със столица Сан Фернандо. Едни от най-добрите червени вина на страната се произвеждат именно там, най-вече от Каберне Совиньон, Карменер и Сира.

                Долината Колчагуа може да се похвали с идеални климатични условия като по учебник, които притежават много малко други места по света: топло време, лек, охлаждащ океански бриз и суха почва, напоявана при топенето на ледовете и понякога от валежите. В днешни дни Колчагуа се е превърнал в един от най-важните винарски региони на Чили, заедно с долината Майпо на север.

                Официалната лозарска зона в долината Колчагуа се простира на 70 км в най-широката си точка. Западната му граница се формира от крайбрежните хълмове, които обхождат цялата дължина на тихоокеанското крайбрежие на Чили. На изток лозята граничат с Андите.

                Колчагуа е малко по-хладен от северния си братовчед Майпо, но все още може да се каже, че се придържа към средиземноморския климат. Както в повечето райони на Чили, и тук Тихият океан въздейства на гроздето по охлаждащ начин от изток на запад, благодарение на 34 ° южна ширина, която е по-близо до Екватора от всяко друго европейско лозе. Това може да се забележи и по разпространението на червените и белите сортове из региона. Като правило бялото грозде обича по-хладен климат, а червеното – по-сух и топъл. И така докато Каберне Совиньон, Карменер, Малбек и Мерло доминират в по-топлия край на изток, то Шардоне и Совиньон Блан балансират в охладения от океана запад.

                Както е при много от винените региони по света, стръмните склонове по ръба на планините се оказват най-желаните места за лозарство и в Колчагуа. Там лозята се наслаждават на обилните слънчеви лъчи, както и на свободното напояване на гранитните почви.

                Друг важен компонент за цялостния профил на Колчагуа е река Tinguiririca. Тя тече по северния край на региона, минавайки през Санта Круз, около който се намират много от винарните. Реката напоява лозята с кристално чиста вода от Андите, стичаща се по върховете им надолу, донасяйки със себе си най-различни наноси и глина и създавайки идеален за лозарство терен.

                Долината Колчагуа е сравнително нов винен регион в Чили в сравнение с историческата долина Майпо. Повечето от модерните съоръжения за винопроизводство са изградени с оглед на винения туризъм и в резултат на това долината се радва на нарастваща репутация.

                Вината от Колчагуа (особено червените) вече са широко признати заради отличното си качество. На последните международни конкурси - като Concours Mondial de Bruxelles, Challenge du Vin, Civart, International Wine Challenge и International Wine & Spirits Competition – апелацията Колчагуа събира повече от половината медали, присъдени на чилийски вина. И в годишния Топ 100 на Wine Spectator, вината от Колчагуа са наградени за No. 3 в света за 2003 г., и No. 2 за 2004 година.

                Впоследствие през 2005 г. долината е обявена за официален винарски регион от Wine Enthusiast, който я нарича "един от най-успешните региони на страната", и отбеляза, че "естествените му предимства правят едни от най-завладяващите вина в света".

                Понастоящем долината има засадени около 50 000 акра лозя. Преобладават сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Карменер, Малбек и Сира, по-малки количества от Шардоне, Семион и Совиньон Блан.