Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Централната чилийска долина

  • Централната чилийска долинаЦентралната чилийска долина е един от най-важните винарски региони в Южна Америка по отношение на обема на производство. Регионът е доминиращ по площ и представлява около 80% от цялото производство. Състои се от няколко подрегиона, включително долината Майпо, Колчагуа и Казабланка и като цяло се простира на терен от около 400 км. Големият му размер и променливата топография представят широк спектър от климатични условия, почви и стилове. Лозята са засадени в крайбрежните равнини, в подножието на Андите и на скалисти височини до 750 метра. В резултат на това в региона се засаждат разнообразни сортове грозде. Винарският централен регион доста често се бърка с географски централно разположената долина на Чили, която се простира от север на юг за повече от 620 мили (1000 км) между Тихоокеанските крайбрежни зони и долните Анди.

                Голямо разнообразие от винени стилове може да се намери в този голям по площ регион, както и много и различни тероари. Затова и вината, които се произвеждат там варират по цена и качество. Например, могат да се намерят модерни и сравнително скъпи вина в стил Бордо, направени в северната част на Майпо. Както и вина от по-стари и утвърдени лозя в Мауле или от крайбрежните равнини на Западна Колчагуа до предпланините на Андите в Пуенте Алто. Но най-голямо внимание се обръща на по-новите и по-хладни климатични зони, имайки предвид „жаждата“ за експериментиране и опитване на все по-нови вкусове и видове в съвременния винен свят. Най-голям акцент се поставя върху предпланините на Андите и речните долини.

                Централната долина е дом на голямо разнообразие от винени сортове, предимно международни. Най-популярните са Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Шардоне и Совиньон Блан. Освен тях се срещат италианския сорт „Чикаго“, Карменер и Малбек. В последно време по-хладните части на Централната долина все повече се развиват, тъй като винопроизводителите започват да експериментират със сортове като Вионие, Ризлинг и дори Гевюрцтраминер.

                Тъй като регионът е голям по площ, теренът е много разнообразен и името „Central valley” върху етикета на дадено вино не би дало достатъчно точна информация за стила му. Освен това повечето от подрегионите в Централната чилийска долина са признати са самостоятелни, така че върху повечето от вината се изписва някое от техните наименования за произход. По този начин се дава по-конкретна информация за самото вино, стила му и качеството му, което е и в по-голяма полза за потребителите. С етикет, върху който пише „Central valley” или Централна долина може да се видят само бутилките на масово произвежданите вина, при които гроздето произлиза от различни тероари и климати.