Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Долината Казабланка

  • Долината КазабланкаКазабланка е чилийски град и сравнително нов, но бързо развиващ се лозарски регион, разположен на 90 километра северозападно от столицата Сантяго. Долината е дълга около 30 км (20 мили) и се простира до източната граница на провинция Валпараисо. Той е най-известен със своите свежи бели вина, произведени от сортовете Совиньон Блан и Шардоне, които са извоювали признанието му като един от най-добрите винарски региони на Чили. Пино Ноар, който обикновено умее да се приспособява към по-хладни климатични условия, тук се отглежда с голям успех.

                Регионът е сравнително нов според чилийските стандарти. Първите лозя на долината са засадени през 80-те години на миналия век по време на „възраждането“ на чилийската винарска индустрия. Последва разширяване на лозята около индустриалния град Казабланка, а лозовите масиви в момента доминират в пейзажа на долината, въпреки че недостигът на вода за напояване, както и рестриктивните местни закони до голяма степен са отговорни за забавянето на засаждането на лозята.

                Тъй като е само на 30 км (20 мили) от най-отдалечената точка на Тихия океан, долината Казабланка е силно повлияна от охлаждащия ефект на Хумболтовото течение, което минава по западния бряг на Чили от Антарктика. Охлаждащите следобедни бризове духат от океана към планините на изток, изпълвайки вакуума, създаден от топлия въздух.

                Като се има предвид местоположението на долината при 33 ° S географска ширина (това е много по-близо до екватора от всяко друго европейско лозе), лозарството тук е възможно най-вече заради океанското влияние, което носи хладна сутрешна мъгла и по-голяма облачност, отколкото в северната част на Чили. Именно този по-хладен климат отличава белите вина на Казабланка от другите местни вина. При по-дълъг период на зреене, бялото грозде има повече време да развие сложност на вкуса, като в същото време поддържа балансирани захари и киселини. Този хладен климат, макар и безспорно полезен, си има и своите особености и опасности – в миналото в резултат от ниски температури и пролетна слана, лозята били сериозно повредени .

                Песъчливите глинести почви в района, макар и свободно дрениращи се и в други случаи подходящи за лозарство, тук, в долината Казабланка, са проклятие за производителите. Смята се, че използването на химически торове в миналото е предизвикало нашествие на нематоди - микроскопични червеи, които увреждат лозите, хранейки се с корените им. Те виреят най-добре в песъчливи почви, точно като тези в Казабланка, така че винарите са принудени да присаждат лози върху устойчиви на нематодови подложки.

                Разликата между климата на Казабланка и този в по-южните райони на Чили кара престижната Casa Lapostolle да избере долината за изключителен източник на грозде за своя Cuvée Alexandre Шардоне. Главните сортове, които се отглеждат в региона, са Шардоне, който заедма около 75% от цялото производство, и Совиньон Блан. Други бели сортове, които допринасят с аромати, за Вионие и Ризлинг. Червените сортове до голяма степен са представени от Пино Ноар, който вирее много добре в този тип климатични условия и почви. Характеристиките на региона са съпоставени с тези на долината Напа в Калифорния, а местоположението й - между столицата Сантяго и Валпараисо, го прави изключително достъпен за винен туризъм.В момента в региона се отглежда широка гама от бели сортове грозде като Вионие, Гевюрцтраминер и Ризлинг, което е в основата на усилията на Чили да докаже, че поддържа високо ниво както на белите, така и на червените си вина. 

                Като част от най-важния винен регион в Централната част на страната, който включва долините на Maipo, Maule, Cachapoal и Colchagua, лозята в долината на Казабланка са дом на някои от най-уважаваните винарски изби в Чили, превърнали се в редовни носители на най-различни международни награди.