Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Салта

  • СалтаСалта е типичен испански колониален град. Известен на местните жители като „Salta la Linda“ (Салта Ла Линда или Салта - красивата), той е познат с изключителните си климатични условия, добре запазената колониална архитектура, живописния пейзаж на Андите и класните си вина. През последното десетилетие Салта привлича вниманието на туристи и мигранти. Разположен в североизточния край на Аржентина, Салта се превръща в своеобразен културен кръстопът.

                Салта е винен регион, намиращ се в най-северната част на Аржентина. Той е дом на едни от най-високите и екстремни лозя в света. Много от тях се намират на по-ниска географска ширина и по-висока надморска височина, отколкото всички други на планетата. Интересно е, че тези два фактора взаимно се балансират; ниските температури, в резултат от голямата надморска височина, се смекчават от високите температури, характерни за тези географски ширини. Комбинацията между тях създава неочаквано добри климатичи условия за качествено лозарство.

Именно тук йезуитските мисионери за първи път са засадили семена от грозде от Перу през 1550-те години, след като са се провалили с по-ранния си опит близо до Буенос Айрес. Причината, поради която са успели, със сигурност е повлияна от височината на лозята, които смекчават жестоката горещина и допринасят за студени нощи дори в средата на лятото.

                Както е случаят с Катамарка (на юг) и Жужуй (на северозапад), така и лозята на Салта често се засаждат върху планински терен. Някои от тях достигат височина от 3000 м (9840 фута) над морското равнище. А тъй като географските ширини са едва 24 ° S, близостта им до екватора е подобна на места като Египет, Мозамбик, Алис Спрингс и Баха, Калифорния.

                Планинският пейзаж на Салта създава уловия за образуването на дъждовна сянка над лозята, което прави небето чисто и с ниска вероятност от валежи. От друга страна, планините осигуряват добро напояване на лозята благодарение на водата от разтопените ледове, спускаща се от върховете им надолу към тях. Този мезоклимат е благоприятстван от температурните амплитуди, които позволяват гроздето да развие фенолна зрялост, запазвайки киселинността си непокътната и без да достигнат твърде високи нива на алкохол. Летните температури в Салта достигат 100F (38 ◦ C) през деня, а през нощта падат до 55F (12 ° C). През зимата съществува опасност от замръзване на лозята, тъй като температурите тогава може да паднат до -6 ° C. Това е и причината регионът да произвежда едва 3% от цялото годишно производство в Аржентина. Такива региони обикновено бързо трупат признание и престиж заради високото качество на отглежданото си грозде, както и на вината, които в последсвтвие се получават от тях.

                Каберне Совиньон, Малбек, Мерло и Танат са най-известните червени сортове в Салта, които са основа за ярки, интензивни и ароматни вина, а Шардоне и Торронтес са най-уважаваните бели, от които се правят свежи и плодови вина.

                Почвеният слой на Салта е алувиален, подобен на този в Мендоса. Състои се предимно от пясък и глина, с примеси от чакъл, фин пясък на повърхността и камъни. Този почвен състав обяснява защо изброените сортове процъфтяват в тези условия и са най-надеждните в региона.

                Основните лозарски райони на Салта са Кафайат и световноизвестните лозя на Молинос. В частност Кафайат бързо придобива международна репутация благодарение на високото качество на произвежданите там вина, както и с капризите и странностите на тероара там. Общата площ на лозята в районите на Salta се състои от 4100 хектара.