Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Мендоса

  • МендосаМендоса е най-големият винен регион в Аржентина. Разположена на високопланинско плато на ръба на Андите, провинцията произвежда 70 % от виното в страната. А френският винен сорт Малбек, който е най-важният и използван сорт, намира своя втори дом именно в лозята на Мендоса, произвеждайки висококонцентрирани и интензивни червени вина. Провинцията се намира на западния край на Аржентина. Територията й се равнява по големина на щата Ню Йорк, а земеделската й част е събрана в северния край – на юг от град Мендоса. Тук регионите на Лухан де Куйо, Майпу и долината Уко са дом на едни от най-големите имена в аржентинското вино. Мендоса е едно от най-добрите места в света за пиене на вино. Винарските изби са от всякакъв вид и големина, от малки семейни и уютни, до големи, модерни производствени, архитектурни шедьоври. Общото между всички е силното чувство за наследство и ангажираност към високо качество.

Историята на винопроизводството на Мендоса е много стара. Първите лозя са засадени от свещеници от йезуитския орден на католическата църква през средата на 16-ти век, използвайки земеделските техники на инките и хуарпесите, които са окупирали земята преди тях. По това време сортът Малбек за пръв път е използван там от френския агроном Мигел Ами Погет.

През 1800 г. испански и италиански имигранти нахлуват в Мендоса, бягайки от опустошителните набези на филоксерата, която по онова време разрушава лозята в Европа. Пикът на винопроизводството е през 1885 г., когато е завършено изграждането на железопътна линия между Мендоса и Буенос Айрес, осигурявайки по-евтин и по-лесен начин за изпращане на вина от региона. През по-голямата част от 20-ти век, аржентинската винарска индустрия се фокусира почти изцяло върху вътрешния пазар и едва през последните 25 години стремежът към по-високо качество води до разпространяване на вината извън пределите на страната и запознаването им с ресторантите от Мендоса.

                Намиращ се в най-западната част на Аржентина, Мендоса има континентален климат и полусухи пустинни климатични условия. Регионът се радва на четири сезона без крайности в температурите. Валежите в региона са средно около 8 инча (200 милиметра) годишно, което прави допълнителното напочване повече от необходимо. Пролетното замръзване е рядко явление, а единственото по-голямо притеснение за лозарите са градушките, които дори си имат име: Ла Пиедра.

                Надморската височина е една от най-важните характеристики на тероара там. Ивицата от лозови земи, която минава покрай Андите, е на между 800 и 1200 метра надморска височина и именно тази височина смекчава горещия и сух климат в региона. Топли, слънчеви дни са последвани от студени нощи, благодарение на западните ветрове от Андите. Този период на охлаждане забавя зреенето, удължавайки вегетационния период и допринасяйки за богатите, зрели аромати за гроздето.

Напояването се улеснява от реките, които пресичат региона, включително от самата р. Мендоса, която се спуска от планините. Периодът на прибиране на реколтата обикновено винаги е топъл и сух, което означава, че гроздето се бере според нивото си на зрялост, а не според капризите на времето или конкретните дати. Както и при другите страни от Новия свят, това води до намаляване на възможността от промени в профила на гроздето и позволява поддържането на определно качество на реколтите година след година. Предвидимите реколти също позволяват на винопроизводителите от Мендоса лукса на засилен контрол върху стиловете вино, които произвеждат - фактор, допринесъл за международната репутация на региона.

                Почвите в Мендоса са от андийски произход и биват отлагани в продължение на хиляди години от реките на региона. Тези скалисти, песъчливи почви съдържат органични вещества, които водят до свободното им отцеждане от водата, правейки ги сухи и с по-ниска плодородност. Този вид почва е идеален за лозарството, тъй като лозята са принудени да проникват доста надълбоко, докато достигнат нужната вода и хранителни вещества. По този начин произвеждат по-малко и по-концентрирано грозде  с по-пищни листа, а не обратното. Вината, произведени от грозде, отглеждано на тези почви, често са силно структурирани, с твърди танини и имат ясно изразена минералност, дължаща се на характеристиките на почвата.

                Град Мендоса се превръща в една от световните столици на виното и се радва на значителен дял от лозаро-винарската индустрия в Южна Америка, подпомогната от природната красота на района. Малбек несъмнено е звездата на региона, но има и обширни насаждения Каберне Совиньон, Шардоне, Сира, Торонтес и Совиньон Блан. В последните години Мендоса започва да се позиционира и като производител на пенливи вина.

                От 2008 г. в района на Мендоса лозята се простират на повече от 356 000 акра (144 000 хектара) земя, произвеждащи почти две трети от цялото производство на вино в Аржентина. Основните области за производство на вино са главно две – Майпу и Лухан де Куйо. С лозята, засадени на височина между 800-1100 метра (2.600 - 3.600 фута), регионът Luján de Cuyo е известен с особеностите на Малбек, който процъфтява там при средна годишна температура от 15 ° C (59 ° F). Исторически районът Сан Рафаел на юг и регион Сан Мартин на изток от град Мендоса също са важни центрове за производство на вино. Сан Рафаел получача статут на DOC през 1993 г. Преминаването към „умно“ производство на вино от международни сортове обаче намалява тяхното значение. Една област от нововъзникващо значение във винарския регион Мендоса е Valle de Uco, която включва частта Тупунгато с лозя, засадени на близо 1200 метра над морското равнище и се превръща в източник на висококачествени сортове за бяло вино като Шардоне. В района Лухан областите, които могат да се появят на етикетите на едно вино, включват градовете Анхорис, Агрело, Карродила, Чакрас де Кория, Лас Компуертас, Дръмонд, Пердриел, Трес Ескуинас, Угартече и Висталба. В района Майпу, областите са Майпу, Кокуимбито, Круз де Пиедра, Лас Барранкас, Лунлунта и Руссел.