Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Майпу

  • МайпуМайпу (Maipú) е град в провинция Мендоса, Аржентина. Той е столица на областта Майпу и се намира на кратко разстояние от Мендоса. Регионът е дом на едни от най-големите и уважавани вина в Мендоса, от които ярки, интензивни, червени вина от Малбек, Каберне Совиньон и Пино Ноар.

                Подобно на голяма част от подрегионите в Мендоса, пейзажът на Майпу е доминиран от равнинни лозя, разположени на висока надморска височина - в този случай около 800 метра над морското равнище. При тази височина, лозята са изложени на много слънчеви лъчи през деня, последвани от студени нощи, заради ветровете от Андите. Както и при другите региони в Мендоса, така и тук, дневните температурни амплитуди удължават вегетатичния сезон, произвеждайки малко по количество, но интензивно и силно по характер грозде, без да се губи така важната киселинност.

                Както и другите подрегиони на Мендоса, така и Майпу попада под дъждовната сянка на Андите, която означава, че годишното количество валежи е оскъдно. За щастие, река Мендоса, която тече по южния край на Майпу, осигурява свежа планинска вода от разтопените ледове по върховете и по този начин лозята успяват да бъдат напоени с достатъчно вода.

                Почвата в региона е алувиална. Образува се под натиска на реките с течение на много години. Поради планинския си произход, тази камениста пясъчна почва има ниска плодовитост и е с ниско съдържание на органични вещества. Това е идеално за премиум лозарство - сухата почва кара лозята да стигат до по-дълбоко, по този начин произвеждат по-малко грозде, но с по-наситен и интензиван характер, ароматизирани, с добра структура и танини.

                Най-малко 70% от площта на региона е засадена с червени сортове, най-вече типично аржентинския Малбек, който процъфтява на този климат и почва, и Каберне Совиньон. Студените нощи, интензивната изложеност на слънце през деня и добре напоенитеосветеност и добре дренираните почви придават на гроздето балансирана зрялост. В крайна сметка те завършват като глухни, дълбоко оцветени вина с меки танини и характеристики на черната слива.

                Съдбата на Майпу е предопределена да бъде избран от европейските имигранти за мястото, където да запазят една от най-важните си традиции, а именно винопроизводството. Благодарение на упоритостта на обитателите и естествените привилегии на земята и климата, Майпу успява да го постигне, получавайки международно признание за високите постижения на своите вина. Майпу е наричан още „люлката на виното“, защото историята на аржентинското вино започва именно тук.

                С лозя, разположени на надморска височина между 600-700 метра, дълбоки скалисти глинени почви, оскъдни валежи, добра термична надморска височина, дълъг цикъл на отглеждане на лозата и дългогодишна традиция на винопроизводството, правят тероара тук идеален за вина от Каберне Совиньон, Малбек, Мерло, Темпранийо, Шардоне и Совиньон Блан. Въпреки френския произход на сорта Малбек, след 19-ти век, когато е донесен в Аржентина, се оказва, че той се чувства изключотелно добре там, процъфтява, затова и е приет за емблематичен за региона сорт, от който се правят изключителни вина.