Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Лухан де Куйо

  • Лухан де Куйо


Лухан де Куйо е столицата на окръг Лухан де Куйо, разположена в западната част на провинция Мендоса в Аржентина и формира част от метрополиса Мендоса. Тя е първият в Аржентина регион, признат за апелация от Международната организация на лозята и виното през 1993 г. и включва зоните за производство на вино Vistalba, Las Compuertas, Perdriel, Agrelo и Ugarteche.

                Лухан де Куйо е винопроизводствен подрегион на най-голямата лозаро-винарска зона на Аржентина, Мендоса. Разположен в долината на юг от самия град Мендоса, регионът е дом на някои от най-известните имена в аржентинската виноиндустрия. Не е изненадващо, че Малбек е най-важният сорт грозде в региона, произвеждащ силни, интензивни и ароматни червени вина. Малбек в частност е един от най-процъфтяващите сортове там, но освен него, популярни са Каберне Совиньон, Шардоне и Торонтес. По-голямата част от лозята са върху алувиални почви; пясъчни или каменисти повърхности върху глинени субстрати.

                Разположението на Лухан де Куйо на ръба на величествената планинска верига Андите оказва огромно влияние върху тероара. Горещият, сух климат се смекчава от високата надморска височина на региона, средно около 3300 фута (1000 м) над морското равнище. На тази височина лозята са подложени на по-интензивна слънчева светлина през деня в сравнение с по-ниско разположените райони, което се балансира от по-ниските вечерни температури, в резултат от ветровете на Андите. Тези дневни температурни амплитуди забавят зреенето през нощта, удължавайки вегетационния период, гарантирайки, че гроздето развива пълна фенолна зрялост, без да губи киселинността си.

                Лухан де Куйо се намира в дъждовната сянка на Андите, затова валежите са оскъдни и се случват рядко. Така климатът може да се сравни с пустинен. Напояването на лозята става възможно благодарение на реката Мендоса. Разтопените снегове се стичат по Андите и чистата планинска вода стига до лозята, осигурявайки източник за напояване. В днешно време все повече винопроизводители се обръщат към капково напочване за по-голяма сигурност и контрол върху растежа и отглеждането на гроздето.

                Почвите на Лухан де Куйо също са силно повлияни от близостта до Андите. Алувиалните почви са се натрупвали там в продължение на хиляди години под постоянния натиск на водата от реките. Тези скалисти, песъчливи почви имат малки органични примеси поради високопланинския си произход. Като резултат те раждат малко като количество, но много добро като качество грозде с концентрирани и интензивни аромати.