Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Кафайат

  • КафайатКафайат е винопроизводствен регион в северозападната част на Аржентина. Разположен в центъра на долината Калчаки, Кафайат е може би най-известният винен регион в Аржентина освен Мендоса и се радва на отлична репутация благодарение на качеството на вината си от сортовете Торронтес и Малбек, които се отглеждат там. Кафайат е едно от най-високите места в света, подходящи за лозарство. Градската му част се намира на близо 1700 м над морското равнище, на разстояние от 189 километра (117 мили) от град Салта. Градът е важен туристически център, известен с долините си, нетипичния релеф, спиращите дъха гледки, както и с висококачествените си вина.

                Малкият град е близо до южната граница на провинция Салта, на север от Сан Хуан. Долината Калчаки, която представлява цяла верига от долини на ръба на Андите, заобикаля Кафаят и притежава едни от най-впечатляващите пейзажи в Аржентина, в които се редуват обширни пустини, високи планини и субтропични гори.

                Въпреки че градската част на Кафайат се намира на 1700 м над морското равнище, някои от лозята виреят на над 2000 м, и на географска ширина 26 ° S (която споделят с пустинята Калахари в Африка). Тази голяма надморска височина определя тероара на района, което го прави подходящ за лозарство, въпреки близостта му до екватора. Надморската височина означава, че слънчевите лъчи са по-интензивни, отколкото в по-ниско разположените райони, позволявайки гроздето да развие по-дебели ципи като защита срещу силното слънце.

                Надморската височина е причина и за студените нощи, допълнени от ветровете, идващи от Андите. Температурите нощем могат да бъдат около 60F / 15  ͦC по-студени, отколкото през деня, и именно тези амплитуди удължават вегетационния сезон и допринасят за баланса във вината.  

                Типовете почви в Кафайат са предимно алувиални, състоящи се предимно от свободно дрениращи се песъчливи, глинести почви с примеси от камъни и чакъл. Тези сухи почви, подобно на почвите в Мендоса, причиняват на лозята стрес, което ги кара да произвеждат по-малко количество грозде с малки листа, намалявайки общия добив и допринасяйки за високите нива на концентрация в получените вина. Кафайат има пустинен климат с ниски валежи и влажност, а лозовите масиви получават нужната им за растеж вода от топящите се ледове, които се стичат от върховете на планините, което им помага да бъдат добре напоени през цялото лято.

                Тероарът в Кафайат е особено подходящ за сорта Торронтес Риохана, от който се произвеждат флорални, свежи вина с изненадваща дълбочина на вкуса. В региона се произвеждат и богати, структурирани вина от Малбек и Каберне Совиньон.