Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Весполина

  • ВесполинаВесполина е италиански червен винен сорт. Насаждения има предимно в Пиемонт, Италия около Гатинара и Геме. Проучвания сочат, че корените на сорта идват точно в Пиемонт, а според анализи на ДНК-то му има генна връзка със сорта Небиоло. Използва се предимно за блендиране с Кроатина и Небиоло, с който дели подобни пикантни характеристики. Въпреки приликите между двата сорта, Весполина притежава по-меки танини, които допринасят за получаването на ароматни вина. Доловимите нотки са на диви цветя, гъби и зелени листа от чай. В повечето случаи се правят купажи от сорта, и рядко се намират изцяло сортови вина.  

Синоними на Весполина има много. Някои от по-срещаните са: Балсамина, Канета, Инзага, Масана, Несполина, Весполино, Виспавола и др.

Лозята са сравнително устойчиви на болести и инфекции. Не са податливи на замръзване или брашнеста мана. Единственото заболяване, към което се подават, е брашнеста мана.

 

Тяло: средно

Танини: меки, ниски 

Темпертаура на сервиране: 14-18 °C

Киселинност: средна