Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Зинфандел

  • Зинфандел

Зинфандел, наричан още Примитиво, Зин (в САЩ), Crljenak Kastelanski, Pribidrag, Tribidrag и  Kratosija е червен сорт грозде с тъмночервени гроздове, произхождащ от Италия и Хърватия, но най-разпространен в Калифорния, САЩ. Пристига в Америките от Европа в началото на 19-ти век и бележи моментален успех. Названието Примитиво идва след дълги години на дискусии, проучвания и ДНК анализи, които в крайна сметка потвърждават, че Зинфандел е напълно идентичен с италианския сорт Примитиво. Това има както положителен, така и негативен ефект, тъй като за едни е гордост, че сортът им е глобален, но според други по този начин е загубил идентичност.

Освен в САЩ, Зинфандел се среща още в Южна Африка,  Австралия, Мексико, Чили и Бразилия, където се бутилира и като Зинфандел, и като Примитиво. Но в нито една от тези държави не е получил независимост като отделен сорт. 

През 70-те години на миналия век много италиански производители наименоват своите вина не като Примитиво, а като Зинфандел, възползвайки се от тогавашната слава на сорта. В днешни дни се наблюдава обратното явление: много американски производители етикетират вината си като Примитиво заради възраждащата се популярност на сорта в Италия и най-вече Мандурия.

Сортът е сравнително устойчив на болести, непретенциозен и дава високи добиви. Лесно се приспособява към различни почви и климатични условия. В някои страни, като например Италия, дава и втора реколта. Гроздовете са средни до едри по размер, закръглени, със забележим кафяв белег на върха.

От Зинфандел се произвеждат висококачествени розови и червени вина с ярък цвят и забележителни сортови характеристики. Често се купажира с други тъмночервени сортове: Аликант Буше, Сира и други. В Централна Калифорния го обезцветяват и ароматизират с добавяне на Бял Мускат или Ризлинг и произвеждат бледорозовото вино „White Zinfandel“ (Бял Зинфандел). От гроздето се правят и пенливи вина.

Основните аромати на Зинфандел са на конфитюр, боровинки, черен пипер, череши, сливи. Обикновено първият вкус, който усеща дегустиращият Зинфандел, е на бонбони, следвани от подправки и често заръшват с мек, опушен финал.

Съчетава се добре с меса като агнешко, пилешко (пътпъдъче, пуешко), свинско, бекон, шунка, барбекю, къри, подправки, зеленчуци, сирена, тъмен шоколад и други.

Зинфандел е единственият сорт в света, който има празник в своя чест – това е ZAP Zinfandel Festival San Francisco. 


Температура на сервиране: 17  ̊

Танини: средни, средновисоки

Тяло: плътно

Киселинност: висока