Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Ксарело

  • КсарелоКсарело е светлобял на цвят винен сорт грозде с произход от Испания, най-разпространен в Каталуния. Използва се за направата на няколко стила вино, но е най-добре познат при Кава, където обикновено се купажира с други два типчно испански сортове – Макабео и Пареллада. За разлика от тях, обаче, към Ксарел.ло може да се добавят вкусове, а самият сорт по начало е доста по-ароматен от тях.

Правилно е да се изписва с точка (Ксарел.ло), но е възможно да се срещне и с тире (ксарел-ло) или пък заедно (Ксарелло). Други наименования на Ксарел.ло са Картуя, Картуха, Молл, Панса, Панса Бланка, Пансал и Ксарело Бланко.

Ценен е от винопроизводителите, заради киселинната си структура, която изпълва вината. Познат е като един от най-изтънчените испански сортове в Испания. Ципата му е дебела, полифенолите - високи, а чистият гроздов сок изпъква с отличния баланс между захарите и киселинността. Нивата на антиоксидантния ресвератрол също са високи, което всъщност е причината за способността за отлежаване при най-добрите Кави.     

Докато е още на лозето, Ксарел.ло може да изглежда сравнително посредствен, в сравнение с другите лози със своя външен вин. По отношение на узряването, обаче, този сорт узрява нито рано, нито късно през сезона за гроздобер. Гроздовете и зърната са със среден размер и издържа на големи температурни амплитуди. Всички тези фактори правят Ксарел.ло подходящ и обичан както от лозарите, така и от производителите. Ксарел.ло се адаптира добре към повечето типове почви до надморска височина от 400 метра. Макар и склонен към замръзване, Ксарел.ло дава добра продукция и обикновено запазва средни до високи нива на киселинност. Доста е чувствителен към брашнеста мана и мухъл, но при подходящи условия и добра грижа, се постигат добри добиви.

Въпреки че е най-добре познат като сорт за пенливи вини, Ксарело се използва и за направата на сухи трапезни вина. Такива се произвеждат най-често около Алела, Испания (Alella), само на няколко мили североизточно от Барселона. Тези интересни вина впечатляват със своята подобна на лимонена киселинност и вкусове на кайсия и праскова. От друга страна трапезните вина са много структурирани. За Ксарел.ло се твърди, че е незаменимият  компонент за направата на известната Кава, който обаче, в повечето случаи остава в сянката на останалите сортове. Ксарел.ло се е утвърдил като подходящ сорт за трапезни вина. Към този момент популярността му е все още сравнително малка, но в последните години започват да се появяват все повече качествени вина, които несъмнено един ден ще бъдат световно оценени и уважавани.

Другото място, където много често може да се види Ксарел.ло, е Пенедес. Районът е сгушен между брега и вътрешните равнини на източния бряг на Испания. Условията за отглеждане на грозде са меки и топли - облагодетелствани от средиземноморското слънце и крайбрежния бриз

Както много други бели сортове, Ксарело има и червена разновидност, която носи названието Ксарело Росада или както по-често я наричат Панса Росада. Тази рядка разновидност може да се открие единствено по намаляващите крайбрежни лозя около Алела, под постоянната заплаха на разрастващото се градско население на Барселона, което бавно, но сигурно се разраства чак до бреговете. Това е малко познат факт, който се споменава в маркетинговите планове на малцина производители от този регион.

Вината от сорта Ксарел.ло се комбинират с широка гама от вкусове и съставки в най-различни храни, подобно на Шардоне. Като препоръка за идеална комбинация, се дава вино от Ксарел.ло с аспержи или разнородни салати, всичко пържено, морски и рибни деликатеси, ястия с изобилие от зеленчуци или дори само в комбинация с най-различни сирена.

 

Тяло: леко

Танини: ниски

Температура на сервиране: 3–7°C

Киселинност: средна

Алкохолност: средна