Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Виосинхо

  • ВиосинхоВиосинхо е бял португалски винен сорт, който се отглежда предимно в Северна Португалия, достигайки високи нива на киселинност и създавайки стойностни и качествени вина. Намира се предимно в Trás-os-Montes и Douro DOCs. Използва се главно за блендиране с други сортове, където ги допълва със структура и вкус. Прибавя се към трапезни и подсилени вина от стила Порто. Рядко се използва за създаването на сортови вина, тъй като се засажда в смесени редове заедно с други сортове бели вина.

Получените от сорта вина са с плътно тяло и флорални аромати. Най-често те са на кайсия и праскова, но като цяло ароматите и вкусовете във виното зависят и с какви други сортове се купажират и в какво съотношение са едни към други. Когато е засяно върху шистови почви, гроздето от Виосинхо се чувства много добре, което се отразява и върху вината – те са добре структурирани с приятна минералност и киселинност.

Продукцията от Виосинхо не е голяма, а сортът узрява рано. Гроздовете са малки и податливи на гниене. Всичко това прави сорта труден за отглеждане, затова и насажденията обикновено са в малки обеми.

Комбиниране с храна: Всички вина, произведени от този бял винен сорт, най-добре се комбинират с хранителни продукти като традиционна паеля, супа от леща с подправки и зеленчуци на пара.