Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Вионие

  • ВиониеВионие е бял винен сорт грозде, произхождащ от южна Франция.

Това е единственият разрешен сорт за направата на френското вино Condrieu в долината Рона. Извън нея Вионие се среща още в Северна и Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и Израел.

По подобие на вината от Шардоне, тези от Вионие също са с плътно тяло, сочен и мек характер. Разликата между двата сорта, обаче, е, че от Вионие се правят вина с по-естествени и много отчетливи ароамти, като например на праскова, круша или виолетки. Освен това са по-минерални. Качеството на вината от Вионие е силно зависещо от няколко фактора: изложеността на кислород, който е в състояние да премахне ароматните нотки, техниката на производство и климатът. Гроздето Вионие се нуждае от дълъг и топъл период, за да узрее  напълно, но не и прекалено горещ климат, при който развива високи нива на захарност и алкохол, преди ароматните съединения да са се развили.

Добивите от Вионие често са прекалено ниски, което, заедно с трудното отглеждане на лозята, се счита от производителите за голям недостатък. Въпреки това, Вионие се превръща в предпочитан бял сорт със своята изразена плодовост и комплексност на вкуса. Това са и предимствата, които го правят по-харесван от текущия любимец - Шардоне.

Вината от този сорт нямат голям потенциал за узряване и е за предпочитане да се консумират млади. По този начин се разкрива цялата гама от аромати, които сортът носи по начало. Освен това при отлежаването им с времето се загубват натуралните аромати, които са същността на сорта.


Комбиниране с храна: Според винени критици, тайната на добрата комбинация с Вионие е в това да се прояви уважение към деликатната, ароматна същност на вината и балансираната им киселинност.  Препоръчват се печени меса (пилешко, свинско, пуешко), морски деликатеси, сирена, всякакви подправки и билки. От плодовете и зеленчуците – маслини, тиква, червени боровинки, сусамови семки, жълти чушки, манго, портокал, маракуя и кайсии.   

 


Тяло: средно до плътно

Температура на сервиране: 11 °C

Киселинност: среднониска

                Плодовост: висока

                Алкохол: среден до висок