Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Верментино

  • ВерментиноВерментино е бял винен сорт грозде, най-разпространен сред италианските вина. Най-засаждан е в Сардиния, в Лигурия, в малки количества в Корсика, в Пиемонт и в минимални количества в Лангедок-Русийон.

Най-разпространеното наименование на сорта е Верментино, въпреки че има няколко синонима. В Пиемонт се нарича Фаворита, Фаворита Бианка или Фаворита д‘Алба. В региона на Лигурия в северозападна Италия го наричат Пигато. В Прованс и Лангедок-Русийон пък е познат като Ролле. Други използвани синоними са Верментини, Верментино Пигато и Верментино Бианко.

В САЩ има няколко производители, които са започнали да правят вина от Верментино (най-вече в Калифорния), но крайните продукти все още не са постигнали качеството и популярността на Шардоне, Пино Гриджо и Совиньон Блан. От друга страна, в Австралия, където напоследък тези три сорта са се превърнали в ежедневие, Верментино придобива нарастваща популярност, изявявайки се като алтернатива и заместител на еднотипното и еднаквото.  Относно произхода на сорта има три теории. Според първата сортът пристига в Италия от Испания. Втората гласи точно обратното. А трета теория настоява, че Верментино пристига в Средиземно море от Близкия Изток през Гърция. В крайна сметка, в съвременния каталог на Европейските винени лози за страна на произход на сорта Верментино е посочена Италия.

Листата на лозата са тъмнозелени и петоъгълни. Зърната са кехлибарено-жълти и са наредени под формата на пирамида на грозда. Много често лозята се засаждат на склонове, гледащи към морето, където се възползват от допълнителната, отразена от водата, светлина. Вината, направени от сорта Верментино, притежават освежаваща киселинност, примамливи аромати на праскова, лимонена кора, сушени плодове и приятна минералност. Отличаваща характеристика на сорта е отличителния горчив завършек, напомнящ на бадеми. Вината от сорта нямат голям потенциал за стареене и се консумират по-скоро докато са млади. Предимства на сорта са, че е изключително лесен за отглеждане и че е устойчив както на суша, така и на различни болести.


Вината от Верментино са типични представители на израза: „Местно вино с местна храна“. Затова се комбинират много добре с типичните за региона, от който произлизат, ястия, както и със средиземноморската кухня като цяло. Вината си подхождат много добре с козе сирене, печени зеленчуци или риба на скара.

 

Тяло: леко

Температура на сервиране: 7–13 °C

Киселинност: средна към висока

                Алкохол: среден

                Плодовост: средна