Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Вердехо

  • ВердехоВердехо е бял винен сорт грозде, който е най-разпространен и популярен в региона на Руеда, Испания. Счита се за един от най-висококачествените сортове на Испания. Името му идва от испанската дума за зелено- „verde”, произлизащот от яркзеления цвят на гроздовете. Произхожда от северна Африка, откъдето се пренася в Руеда през 11-ти век. Използван е за направата на силноокислени, подобни на Шери, вина. Вината, етикетирани и с обозначение за произход от Руеда трябва да съдържат поне 50 % Вердехо. Останалата част е най-често Совиньон Блан или Макабео. А вината, обозначени с „Руеда Вердехо“ трябва да съдържат поне 85 % Вердехо, но в голяма част от случаите се произвеждат от 100 % Вердехо.

Интересно е, че гроздето от този сорт се събира през нощта. Това означава, че плодът влиза във винарната в ниските нощни температури от 10–15 °C, вместо както обикновено на дневна температура, която може да достигне до 28-30 °C през Септември. Събирането на реколтата на по-ниска температура означава по-ниско окисление или по-кафяв цвят на сока.

Вината от Вердехо са ароматни, меки и плътни. Много добра алтернатива на Каберне Совиньон и Пино Гриджо, които разкриват различни и уникални аромати и вкусове по време на всеки период от стареенето си.

Вердехо (Verdejo) не трябва да се бърка с португалския сорт Verdelho. Освен това вината от Вердехо не са най-често срещаните, тъй като предимно се консумират в Руеда. Рядко се намират и могат да се пробват – противно на Каберне Совиньон или Сира.

Комбинира се много добре с меса (свинско, пилешко), риба, тако, овче сирене, много видове подправки, както и плодове и зеленчуци като картофи, артишок, зелена чушка, авокадо, ананас, кокосови орехи, крумид лук и манго. 

 


Плодовост: средновисока

Тяло: леко

Танини: ниски

                Температура на сервиране: 3–7 °C

                Киселинност: средновисока

                Алкохол: средновисок