Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Турига Национал

  • Турига НационалТурига Национал е червен винен сорт грозде, смятан от много хора за най-изтънчения от всички португалски. Спокойно може да се каже, че си е заслужил мястото на винената сцена след Пино Ноар, Каберне Совиньон и Небиоло. Въпреки ниските добиви от малките гроздове, той играе важна роля в много блендове, използвани за направата на Порто. Освен това, в последните години се засилва ползата му и при трапезните вина от Дуро и Дао. Турига Национал придава на вината структура и тяло, благодарение на високите си танини и високата концентрация на вкусове на черни горски плодове и касис. Прилича на Каберне Совиньон по потенциала си за отлежаване. Вината от Турига Национал се характеризират с отчетливост на вкусовете и ароматите. Първоначално е разпространен предимно в северната част на Португалия, след което постепенно придобива такава популярност, че бива засаждан из цялата страна.   

Комбиниране с храна: За отчетливи вина като тези от Турига Национал, при които танините изпъкват изключително силно, се препоръчват храни, които да омекотяват тези усещания и да изкарат на преден план сочната им страна. Препоръчват се мазни храни, които да абсорбират танините, но в същото време да запазят оттенъка непокътнат. Важно правило за тези храни е да не са прекалено подсолени, за да не се притъпят флоралните аромати на мента, бергамот и виолетка.

Синоними на Турига Национал са: Монтагуа, Прето де Мортагуа и Азал Еспаньол.


Тяло: плътно

Танини: високи

Температура на сервиране: 16–20° C

Киселинност: средна към висока

Плодовост: висока

Алкохолност: висока