Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Турига Франка

  • Турига ФранкаОще познат като Турига Франчеса на местно ниво, това е най-широко разпространеният сорт в долината Дуро, Португалия, освен това е една от основните съставки за направата на Порто и класическите вина за региона. За винарите Турига Франка е любим сорт, тъй като е много лесен за отглеждане, издръжлив на различни условия, устойчив на болести и надежден, шо се отнася до добри добиви. Турига Франка има деликатни, но изразителни нотки на къпини и цветя, в комбинация с плътното си тяло и цвят. Заедно с Турига Рориз и Турига Национал съставят трите сорта, от които най-често се правят Портата. Освен за главна съставна част на Портата и другите класически за региона вина, Турига Франка се използва и за направат на сортови вина, които също са изключително изразителни и запомнящи се.

Комбиниране с храна: Тъй като по-голямата част от напитките, направени от Турига Франка, са бленд от няколко сорта, а не са сортови вина, по подобие на Турига Национал и Турига Рориз, се комбинират отлично с различни меса на грил като агнешко, свински или телешки стекове и други. Подправки, които отлично се допълват с виното, са пикантната „пири пири“ (често срещана подправка в Португалия, смята се, че произхожда от Африка), или модерния и много вкусен „чимичури“ сос, което представлява салца от различни съставки, перфектно подбрани да се комбинират с телешко. Турига Франка е прекрасна добавка и към дивечови меса, както и към различни по вид гъби. Друг вариант за съчетаване на храна с Турига Франка са печени зеленчуци и наденички или просто тъмен шоколад.

 

Тяло: средно

Танини: средни до високи

Температура на сервиране: 16–20°C

Киселинност: средна до висока

Алкохолност: средна до висока