Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Торонтес

  • ТоронтесТоронтес е аржентински бял винен сорт грозде, превърнал се в гордостта на страната си. От него се произвеждат свежи, ароматни вина с умерена киселинност и гладка текстура. Характерни при вкусване са аромати на праскова и кайсия. Познат е и под наименованията Малвация, Москател де Австрия и Торонтел. Други държави, в които се отглежда Торонтес, освен Аржентина, са Чили, САЩ (Калифорния) и Испания.

Съществуват три разновидности на този сорт в Аржентина: Торонтес Риохано, Торонтес Санхуанино и Торонтес Мендочино. Торонтес Риохано е най-разпространен и популярен сред трите изложени разновидности заради качествените вина, които се произвеждат от него. Затова и по-голямата част от наименованите „Торонтес“ вина са точно от тази разновидност. Трите са относително еднакви, но имат и някои съществени различия по между си. Например Риохано и Санхуанино имат големи, светли зърна, докато тези на Мендочино са малки и златисти на цвят. Освен това, Риохано е най-ароматният от всиччки, напомнящ на Мускат и Гевюрцтраминер. Най-малко ароматният и най-рядко засажданият от трите е Торонтес Мендочино. В Аржентина около 21 хил. акра са засадени само с Риохано. За сравннеие, със Санхуанино са засадени около 12 хил. акра. През 2008 г. сортът Торонтес като цяло е съставлявал около 20 % от насажденията на всички бели сортове в Аржентина. А през 2012 г. е вторият най-широкоразпространен сорт с тънка ципа там.

Гроздовете са големи с дебела ципа и узряват рано. Податливи са на мана, което ги прави подходящи в сухия, континентален климат на Андите, където тази болест се среща рядко. Лозите сае отличават с висока родовитост.

Комбиниране с храна: с ароматния си стил и ниска температура на сервиране, Торонтес е идеален за консумация с пикантни храни от Индийската и Азиатската кухня. Препоръчани храни към вината са ястия от пилешко месо, риба и тофу, които не превъзхождат деликатния вкус, аромат и киселинност. Въпреки че Торонтас носи сладникави аромати, обикновено е доста сух, което го прави чудесно съчетание с ястия с екзотични подправки, плодове и ароматни билки.

 

Тяло: средно до леко

Температура на сервиране: 3–7°C

Киселинност: средна

Плодовост: висока

Алкохолност: средна