Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Тинто Као

  • Тинто КаоТинто Као е един от петте най-добри сортове грозде, използвани в производството на качествени Порт вина в долината Дуро. Този сорт с ниски добиви е високи ценен заради пикантните нотки и вкусът, който придават на червените порта. Въпреки тъмния оттенък на гроздето от Tinto Cao, вината, които се произвеждат от него, не са с дълбок цвят, в сравнение с другите основни сортове на долината – Турига Национал, Турига Франка и Тинта Рориз.

През вековете производителите в долината Дуро са открили, че Тинто Као подхожда по-добре на места с по-малко слънце, където по-хладният мезоклимат спомага за разкриването на елегантната същност и флоралните нотки на сорта. Когато сортът се отглежда точно по такива места, осигурява на порто бленда потенциал за дълги години отлежаване, благодарение на силните си танини и висока киселинност.

Друг регион, където се отглежда Тинта Као, е Дао. Там се произвеждат както купажни вина, така и сортови червени, сухи вина. Освен това се отглежда този сорт и в някои региони на Калифорния, където също се произвеждат порта. 

Гроздовете от този сорт са дребни до средни по размер и дебели ципи. Вината, произведени от сорта, са с ниски нива на алкохол и имат по-ниска структура, за разлика от другите типични за Порто сортове.

Синоними на Тинта Као са Кастелана Негра, Фарменто и Теинта Кам.

Храните, с които си подхождат вината от сорта, са свинско месо, шоколад, торти (най-вече от череши), какро и различни сирена.

Тинта Као дава ниски добиви, но се цени високо заради изключителните аромати на пикантни подправки и цветя. В Португалия Тинта Као съставлява важна част от купажа за червените вина "Порто" произвеждани в долината на река Дуро, заедно със сортовете Тинта Рориз, Турига Насионал, Турига Франка и Тинта Барока.