Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Тинта Барока

  • Тинта Барока


Тинта Барока е един от най-често срещаните червени сортове в долината Дуро (Северна Португалия). Насаждения има още и в Южна Африка. Използва се най-често за направата на Порто, за което е особено подходящ заради естевено високите си нива на захарност и съответно високите нива на алкохолност, които представляват огромно предимство при производството на подсилени вина.

Благодарение на богатите си реколти, Тинта Барока е изключително популярен сорт сред производителите - той е третият най-разпространен сорт в Дуро след Турига Франка и Тинта Рориз, които са съответно на първо и второ място.

Негативна и потенциално скъпа характеристика на гроздовете от Тинта Барока е склонността им да се свиват при горещо време. За да се избегне този ефект, най-често се засаждат на по-хладните и по-високите склонове на долината, както и на север, където са защитени от силното  следобедно слънце.

Успехът на Тинта Барока като сорт до голяма степен се дължи на португалската нагласа и склонност да се правят купажни вина. Въпреки че не се правят сортови вина от Тинта Барока, той се отличава като съствка при различните блендове. Има само няколко сортови вина в света, произведени единствено от Тинта Барока, и всички те са от Южна Африка.

Други имена, с които е бил познат този сорт, са Бароккас, Бока де мина, Тинта дас Баррокас, Тинта горда, Тинта гросса и Тинта вигариа.

Гроздовете са със среден размер, овални, и черни. Ципата е тънка, но жилава, а месото е твърдо и понякога воднисто. Листата са големи, кръгли и имат светлозелен цвят.