Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Тибурен

  • ТибуренТибурен е френски червен винен сорт грозде, който се отглежда предимно в Прованс и Лигурия. Произходът на сорта се счита, че е или Гърция, или Близкия Изток. Историята му  датира от далечни времена и може да се проследи чак от 500 год. Пр.Хр. Ароматите на вината от Тибурен са познати сред почитателите на напитката като уникални по рода си, поради което се ценят много високo и от самите винопроизводители. Ароматите на Тибурен са  интензивни, необичайни, рядкосрещани и със землисти нотки. Като цяло сортът не е от най-често засажданите и използваните. Това се дължи, от части, на чувствителността му към болести и склонността към добиви през реколта.  

Тибурен е грозде с тъмни на цвят гроздове, използван за направата на розета с плътно тяло и землисти нотки. Други наименования на сорта са Антибоа (във Франция) и Гейзерин (в Германия). В голяма част от случаите, при направата на вина от Тибурен се добавят Гренаш и Сензо, с помощта на които се произвеждат многоизвестните Провансалски розета, въпреки че има и производители, които правят произвеждат сортови вина.

В литературата са посочени няколко възможни теории за произхода на синонимното наименование на Тибурен – а именно, Антибоа. Според една от тях, името е кръстено на древния град Антиб на Френската Ривиера. Според друго предположение, сортът е кръстен на  военоморския капитан Антибул. Гроздето е широко използвано от дребни фермери в региона Вар, които са във възторг от местната история и връзката на сорта с нея. Освен това мистерията покрай произхода и името му засилват симпатията им към него.